СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Братко Едуард Петрович



Братко
Едуард Петрович


НаЧальник Головного управлІннЯ МІнІстерства надзвиЧайних ситуацІй УкраЇни в ЧернІвецькІй областІ. Полковник служби цивІльного захисту

Едуард Петрович Братко народився 5 вересня 1968 року в м. Іллічівськ Одеської області. 1986 року вступив до Тюменського вищого військово-інженерного командного училища імені Маршала інженерних військ А.І. Прошлякова, де здобув освіту за спеціальністю "інженер з експлуатації машин інженерного озбро-єння". Згодом набуті знання Едуард Петрович поглибив у Військово-інженерному інституті Подільського державного аграрно-технічного університету, який закінчив 2005 року за фахом спеціаліст військового управління, офіцер оперативно-тактичного рівня.
Розпочавши 1986 року військову службу курсантом, Едуард Петрович невтомно рухався вперед: з 1990 по 1993 рік командував взводом, а згодом понтонною та інженерно-дорожньою ротами військової частини на Вінниччині.
З 1997 року Едуард Петрович пов'язав своє життя із рятувальною службою: спершу командує інженерною ротою аварійно-рятувального батальйону Вінниці, а упродовж наступних трьох років очолює роту ліквідації наслідків аварій.
Відданість справі Едуарда Братка, його мужність та здатність зберігати самоконтроль у найскладніших

ситуаціях знадобилися під час весняної повені на Закарпатті 2000 року, за активну участь у ліквідації наслідків цього стихійного лиха його було нагороджено відзнакою МНС України "За відвагу у надзвичайній ситуації" 2 ступеня. А 2001 року Едуарда Петровича призначають заступником (а за рік - начальником) штабу 25-го окремого аварійно-рятувального загону, який дислокується на Закарпатті. З 2003 до 2004 року Едуард Братко - командир 26-го окремого аварійно-рятувального загону Чернівців. З листопада 2005 року працює у Головному управлінні МНС України в Чернівецькій області на посаді першого заступника начальника Головного управління, а вже у вересні 2006 його призначено на посаду начальника ГУ МНС в Чернівецькій області.
За час своєї службової діяльності полковник Братко нагороджувався Почесною відзнакою МНС, ювілейною медаллю СБУ "15 років Службі безпеки України", відзнакою МВС "За сприяння органам внутрішніх справ України", пам'ятною медаллю "15 років Збройних сил України", пам'ятною медаллю "90 років Радянських Збройних сил". Оскільки Едуард Петрович багато уваги приділяє приверненню громадськості до духовних цінностей, за увагу до церковних заслуг його було нагороджено орденом Української Православної Церкви "Преподобного Іллі Муромця" 2 ступеня.
Едуард Петрович брав участь у ліквідації багатьох надзвичайних ситуацій, зокрема коли у липні 2008 року західні землі України зазнали нищівної повені, загони під його керівництвом самовіддано і оперативно рятували людей та ліквідовували наслідки стихії. За оцінкою керівництва Міністерства з питань надзвичайних ситуацій дії буковинських рятуваль-ників можуть бути прикладом організації та проведення рятувальних та аварійно-відновлювальних робіт при виникненні надзвичайної ситуації при-родного походження для працівників усього відомства. Полковника служби цивільного захисту Братка за значний особистий внесок у справу захисту населення і територій від цієї надзвичайної ситуації, мужність і самовідданість, виявлені під час рятування життя людей та матеріальних цінностей, Указом Президента України було нагороджено Орденом Богдана Хмельницького 3 ступеня.