СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Рудика Віктор Іванович

Рудика

Віктор Іванович

Директор Державного підприємства «Державний інститут по проектуванню підприємств коксохімічної промисловості», кандидат економічних наук

За вагомий особистий внесок у розвиток металургійної промисловості, випуск нових видів якісної металургійної продукції присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України» (2002). У колективі ДП «Гипрококс», серед коксохімічної спільноти, керівників металургійного, машинобудівного комплексів, установ освіти, центральних і місцевих органів управління В.І. Рудика здобув репутацію фахівця високого класу, здібного керівника та організатора, чуйної людини. Народився 2 березня 1952 р. Після закінчення у 1974 р. Харківського інженерно-економічного інституту молодим інженером-економістом він прийшов у техніко-економічний відділ Гипрококсу. З того часу всі свої знання, уміння і творчий потенціал Віктор Іванович віддає інституту та коксохімії. Завдяки ґрунтовній теоретичній підготовці, умінню широко й аналітично мислити, винятковій працездатності, В.І. Рудика за короткий термін увійшов до складу провідних економістів інституту.

Так, у 1975–1984 рр. за участі Віктора Івановича розроблялася схема розвитку коксохімічної промисловості країни, були виконані дослідження економічної ефективності коксових батарей різних модифікацій, побудованих за проектами Гипрококсу, техніко-економічні обґрунтування та проекти будівництва, реконструкції і технічного переоснащення комплексів коксових батарей багатьох коксохімічних підприємств України та закордону. У 1985 р. Віктора Івановича призначено на посаду головного інженера проекту, на якій проявилися його компетентність, стратегічний підхід до рішення проблем, організаторський талант. З вересня 1994 р. В.І. Рудика – директор Інституту «Гипрококс». У складний для української економіки час Віктор Іванович зумів зберегти унікальний інтелектуальний потенціал підприємства – його досвідчений колектив проектувальників-коксохіміків та спрямувати роботу на продовження розробок з удосконалення технологій проектування і виробництва коксохімічної продукції. Під керівництвом та за особистої участі В.І. Рудики в ДП «Гипрококс» розроблено понад 60 масштабних проектів для коксохімічних підприємств України, Росії та інших країн. Маючи глибокі професійні знання і високу наукову кваліфікацію, кандидат економічних наук В.І. Рудика активно займається наукою: є автором 76 наукових праць, 18 винаходів, 6 навчальних посібників, 12 доповідей на міжнародних конгресах і конференціях. Як член редакційної колегії співпрацює з фаховими виданнями – «Углехимическим журналом» в Україні та журналом «Кокс и химия» у Росії. Є членом Харківської обласної громадської гуманітарної ради, Ради Північно-східного наукового центру НАН і МОН України, головою ДЕК Харківського національного економічного університету, почесним професором Міжнародного університету у Відні. За творчу участь у розробці і реалізації проекту «Комплексна енергозберігаюча технологія виробництва високоякісного металургійного коксу на ВАТ «Алчевськкокс» Віктор Іванович був відзначений Державною премією України в галузі науки і техніки у 2009 р. За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної хімічної промисловості В.І. Рудика нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Серед інших високих відзнак – нагрудний знак «Лідер України», почесна нагорода «Свята Софія», орден «Почесний Хрест», знак ордена «Святий Князь Володимир» IV ступеня. Життєвим і професійним кредо Віктора Івановича став вислів: «Усе найкраще – людям!»