СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Рева Григорій Васильович

Рева

Григорій Васильович

Президент Федерації пожежно-прикладного спорту України, радник Прем’єр-міністра України, міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (2002–2005), кандидат технічних наук, генерал-полковник внутрішньої служби у відставці

За значний особистий внесок у реалізацію державної політики щодо попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, зміцнення і вдосконалення протипожежної охорони, зразкове виконання службового обов’язку, високий професіоналізм нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ (1999), ІІ (2004) і І (2011) ступенів. Народився 2 лютого 1947 р. у с. Тальки Новоград-Волинського району Житомирської області. У 1968 р. закінчив Харківське пожежно-технічне училище МВС СРСР, у 1974 р. – Вищу інженерну пожежно-технічну школу МВС СРСР. Трудовий шлях розпочав підсобним робочим у Павлоградській міжколгоспній будівельній організації. З серпня 1964 по серпень 1965 рр. – пожежник ВПЧ-21 Управління пожежної охорони УВС Дніпропетровського облвиконкому. У 1968-1991 рр. обіймав керівні посади у підрозділах Головного управління пожежної охорони МВС СРСР: начальник караулу, старший інженер воєнізованих пожежних частин, начальник пожежної частини, начальник спецвідділу по охороні особливо важливих об’єктів військово-промислового комплексу півдня та сходу України.

В цей час співпрацював з видатними науковцями і керівниками ракетно-космічної галузі: М.К. Янгелем, А.М. Макаровим, В.Ф. Уткіним, Л.Д. Кучмою. Із здобуттям незалежності України працював у Головному управлінні пожежної охорони МВС України. Обізнаність у фаху, стриманість і принциповість сприяли подальшому підвищенню Григорія Васильовича. Так, з червня 1995 р. обійняв посаду першого заступника начальника Головного управління державної пожежної охорони МВС України, а з березня 1998 р. – начальника Державного департаменту пожежної безпеки МВС України. У листопаді 2002 р. Г.В. Реву було призначено міністром України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Під його умілим керівництвом було сформовано потужне міністерство європейського стандарту – рятувальників, медиків і пожежних об’єднано в єдину професійну силу. Одночасно з реорганізацією міністерства Григорій Васильович організовував ліквідацію наслідків найпотужніших вибухів на артскладах в Артемівську (2003), Новобогданівці (2004), повеней у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській областях та за кордоном.

Г.В. Рева слідкує і за науковим розвитком галузі: є кандидатом технічних наук, академіком Всесвітньої академії наук комплексної безпеки (м. Москва). Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, медаллю «За відвагу на пожежі», почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та понад 30 іншими відомчими відзнаками, зокрема, нагородами Міністерства внутрішніх справ СРСР, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Державної податкової адміністрації України. Одружений, має двох дорослих синів.