СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Паламарчук Володимир Іванович

Паламарчук

Володимир Іванович

Декан хірургічного факультету, завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика МОЗ України, доктор медичних наук, професор

За значний особистий внесок у розвиток вітчизняної медичної освіти і науки, підготовку висококваліфікованих медичних спеціалістів, професійну майстерність присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України» (2008). Стояти на сторожі людського здоров’я – поклик серця Володимира Івановича, справа, якій він присвятив усе життя. Народився 24 липня 1949 р. у м. Помічна Добровеличківського району Кіровоградської області. У 1970–1976 рр. навчався у Київському медичному інституті ім. О.О. Богомольця на факультеті «Лікувальна справа». Інтернатуру проходив у Васильківській центральній районній лікарні. Перша посада за фахом – виконувач обов’язків лікаря-хірурга першого хірургічного відділення Київської обласної клінічної лікарні, яку обіймав упродовж 1977–1990 рр. В цей час опановував майстерність медика, набував першого ґрунтовного досвіду. З 1990 р. Володимир Іванович працює у Київському інституті вдосконалення лікарів (нині Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика).

Пройшов шлях від асистента кафедри хірургії № 2 до доцента кафедри хірургії та судинної хірургії, професора цієї кафедри.У 1993-2005 рр. був заступником декана хірургічного факультету, з 2005 р. – декан факультету. Також завідує кафедрою хірургії та судинної хірургії НМАПО ім. П.Л. Шупика, клінічними базами якої є Київська міська клінічна лікарня № 8, медична частина «Київміськбуд» та приватна клініка «Медіком». За час роботи В.І. Паламарчук заслужив високий авторитет фахівця своєї справи, а також чуйної і доброї людини. Його поважають колеги, студенти і пацієнти. Під керівництвом Володимира Івановича здійснюються такі напрями наукової роботи: хірургічна інфекція, панкреатологія, герніологія, флебологія, правові аспекти медицини, ускладнення хірургічної інфекції. Для обміну досвідом налагоджено міжнародну співпрацю. Так, в ординатурі при кафедрі хірургії та судинної хірургії навчаються майбутні медики із Грузії, Еквадору, Росії та Узбекистану; науковці кафедри є учасниками міжнародних Інтернет-проектів Russian Surginet, Surginet. У своїй кандидатській та докторській ди­сертаціях В.І. Паламарчук досліджував діагностику та умови поліпшення лікування хірургічних захворювань органів гепатопанкреатодуоденальної зони, травного каналу. Зробив вагомий внесок у гнійну хірургію, проктологію, хірургічну ендокринологію. У науковому доробку вченого 2 монографії, близько 150 публікацій, 16 патентів, 50 раціоналізаторських пропозицій. Автор двох посібників з грифом Міністерства охорони здоров’я України – друкованого й електрон­ного підручника «Амбулаторна хірургія». Реалізувався як педагог. Значну увагу приділяє підготовці наукових кадрів та лікарів-хірургів для практичної охорони здоров’я: щорічно в Академії вдосконалюють проф­майстерність близько 100 хірургів. В.І. Паламар­чук – голова спеціалізованої вче­ної ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій за фахом «Хірургія», член спеціалізованої вченої ради зі спеціальності «Судова медицина». Під керівництвом Володимира Івановича ведеться підготовка 7 кандидатських робіт, 2 з яких успішно захищено, готується докторська дисертація. Досвідчений педагог, фахівець і талановитий організатор, В.І. Паламарчук входить до складу редакційних колегій журналів «Клінічна хірургія», «Пластична та реконструктивна хірургія». Життєве кредо шанованого хірурга: «Поспішай допомогти, а не відмовити».