СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Остапенко Лідія Іванівна

Остапенко

Лідія Іванівна

Заступник начальника виробничо-технічного відділу з питань експлуатації електричних та теплових мереж ПАТ «Полтаваобленерго»

За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного енергетичного комплексу, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України» (2012). Народилася 10 квітня 1944 р. у с. Топча Межирічського району Рівненської області. Знайомство з майбутнім фахом і зацікавлення ним відбулося під час проходження шкільної практики на Рівненському заводі високовольтної апаратури, де Лідія Іванівна працювала слюсарем-складальником. Саме в той час з’явилося бажання пов’язати життя зі сферою енергетики. У 1965 р. Л.І. Остапенко закінчила Львівський політехнічний інститут і отримала кваліфікацію інженера електричних мереж і систем. На роботу до Полтави переїхала за направленням у 1966 р., однак відлік трудової діяльності в енергетиці для Лідії Іванівни почався ще в 1960 р., коли вона працювала на Львівській ГРЕС. У «Полтаваобленерго» обіймала посади інженера-електрика, старшого інженера виробничо-технічної служби. Упродовж 1983–2008 рр. очолювала виробничо-технічний відділ – один із провідних на підприємстві.

З 2008 р. Л.І. Остапенко – заступник начальника виробничо-технічного відділу з питань експлуатації електричних і теплових мереж. Має авторитет серед співробітників як високопрофесійний спеціаліст, керівник, який знайде спільну мову з кожним працівником і сформує колектив однодумців. У своїй роботі бере безпосередню участь у перспективному плануванні розвитку електромереж, розробці схем перспективного розвитку, впровадженні інвестиційних програм і нових технологій. Також за участі Лідії Іванівни вдалося знизити фактичні втрати електричної енергії при її транспортуванні мережами товариства до рівня встановленого нормативу, що стало вагомим досягненням організації. Загальний трудовий стаж Л.І. Остапенко становить 53 роки. Набутим досвідом вона щедро ділиться з молодими спеціалістами. Так, за час роботи у «Полтаваобленерго» під її керівництвом підготовано більше ніж 10 молодих спеціалістів. За особистий внесок у розвиток електро­енергетики, вагомі досягнення в праці, високу професійну майстерність Л.І. Остапенко нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Неодноразово була відзначена почесними грамотами і дипломами ПАТ «Полтаваобленерго», грамотами Міністерства палива та вугільної промисловості України та Ради старійших енергетиків України. Удостоєна звань «Кращий раціоналізатор», «Ветеран праці», «Почесний енергетик України». Нагороджена нагрудним знаком «Знак Пошани» та подякою голови правління. Незважаючи на таку кількість відзнак, Лідія Іванівна дуже скромна особистість. Мабуть, у тому і полягає секрет талановитого керівника, для якого успіх спільної справи важливіший за особистий. Л.І. Остапенко стала яскравим прикладом для синів Андрія та Олександра, які теж пов’язали життя з енергетикою і нині працюють у технічних службах ПАТ «Полтава­обленерго».