СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Лактіонов Валентин Олександрович

Лактіонов

Валентин Олександрович

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – начальник управління освіти Донецької міської ради, кандидат наук з державного управління

За самовіддану працю, визначні особисті заслуги в державному будівництві, соціально-економічному, науково-технічному і культурному розвитку України присвоєно почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України» (1999). Народився 26 липня 1949 р. у м. Донецьк. Трудову діяльність розпочав у 17 років: працював електрослюсарем. Проходив службу в лавах Радянської армії. Після демобілізації, починаючи з 1971 і до 1980 рр., працював у закладах освіти Донецька. Навчався у Донецькому державному університеті за спеціальністю «Історія». Навчання поєднував із роботою: послідовно обіймав посади вчителя, заступника директора, директора. З 1980 по 1984 рр. Валентин Олександрович завідує Будьоннівським районним відділом народної освіти, з 1984 по 1994 рр. – Донецьким міським відділом народної освіти. З 1994 р. до теперішнього часу – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – начальник управління освіти Донецької міської ради. У своїй роботі Валентин Олександрович організовує й координує питання освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та соціального захисту населення, сім’ї та міжнародних зв’язків, фізичної культури і спорту, молодіжної політики, культури, служби у справах дітей.

Слідкує за якістю підготовки педагогічних кадрів, сприяє демократизації управління освіти Донецька. Так, упродовж 1986–1990 рр. розробляв систему реорганізації цього управління. За його ініціативи з 1990 р. створено мережу з 43 навчальних закладів нового типу, що забезпечує високий рівень отримуваної освіти відповідно до інтересів і здібностей учнів. У період з 2002 по 2008 рр. проведено на 100 % комп’ютеризацію шкіл міста, нині проводиться робота щодо встановлення мультимедійних класів. З 1993 по 2000 рр. Валентин Олександрович керував створенням комунального дитячого позаміського закладу оздоровлення та відпочинку санаторного типу «Лісова казка». Змогу щорічно оздоровлюватися отримали 2500 дітей, у тому числі 1400 дітей пільгової категорії, які забезпечуються безкоштовними путівками. Важливе місце посідає реалізація міських програм «Ветеран» і «Турбота», в межах яких функціонує 3 створених пансіонати для ветеранів війни і праці, у яких щорічно оздоровлюються близько 6000 осіб. У жовтні 2010 р. відкрито міський Реабілітаційний центр для дітей-інвалідів «З надією на майбутнє». Завдяки зусиллям Валентина Олександровича збережено мережу спортивних та культурних закладів. Відкрито три нові спортивні школи з хокею, фігурного катання та водного видів спорту, легкої атлетики. Здійснив значний внесок у проведення в м. Донецьку чемпіонату Європи з футболу серед юніорів у 2009 р. Велика увага приділяється питанням культурного дозвілля мешканців міста. Так, із 1995 р. традиційним у місті стаж тижневий фестиваль «Троянди Донецька», відновлено роботу парку культури і відпочинку імені О.С. Щербакова, який у 2010 р. визнано одним із найкращих в Україні та у 2012 р. отримав міжнародну нагороду «Золотой пони». У 2011 році в Донецьку створено Туристичний інформаційний центр, розроблено екскурсійні маршрути. Лактіонов В.О. є одним із авторів розробки концепції замовлення м. Донецька на проведення фінальної частини «Євро–2012». Очолював діяльнсть щодо підготовки волонтерів для проведення чемпіонату Європи з футболу, а також організації роботи офіційної фан-зони. Самовіддана праця Валентина Олександровича щодо забезпечення благоустрою міста відзначена органами влади: неодноразово нагороджувався почесними грамотами та грамотами виконкому Донецької міської ради, Донецької обласної державної адміністрації. Нагороджений нагрудним знаком «Відмінник народної освіти».