СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Кушнірюк Сергій Георгійович

Кушнірюк

Сергій Георгійович

Декан факультету фізичного виховання Бердянського державного педагогічного університету, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, професор

За вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту, багаторічну сумлінну працю присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» (2012). Працездатність Сергія Георгійовича, його вміння самоорганізовуватися, ставити мету і концентрувати увагу на вирішенні поставлених завдань сформували його не тільки як спортсмена, а і як успішного керівника факультету. Народився 15 березня 1956 р. в Чернівецькій області. Має освіту інженера-металурга (Запорізький індустріальний інститут, 1983) та спортивно-педагогічну (Запорізький державний педагогічний інститут, 1985), яка й визначила його подальший професійний шлях. За період навчання Сергій Георгійович став одним із кращих гандболістів Радянського Союзу 1970-80-х рр. У складі збірної команди СРСР він провів 249 ігор, закинувши у ворота 294 м’ячі. З кожним роком досягав нових спортивних висот: чемпіон ХХІ Олімпійських ігор (1976), чемпіон світу серед молоді (1977), срібний призер світової першості (1978), дворазовий чемпіон СРСР (1979, 1980), срібний призер ХХІІ Олімпійських ігор (1980), чемпіон світу (1982), володар Кубка світу (1983), чемпіон VII Літньої спартакіади народів СРСР (1983), володар Кубка Міжнародної федерації гандболу (IHF – 1983), володар Суперкубка (1981, 1985), п’ятиразовий бронзовий призер першостей СРСР, шестиразовий чемпіон України.

Із завершенням кар’єри у професійному спорті Сергій Георгійович розпочав педагогічну діяльність. Так, у березні 2002 р. його запросили до Державного комітету з питань фізичного виховання і спорту на посаду державного тренера чоловічої збірної команди України з гандболу. Через три місяці С.Г. Кушнірюка перевели на посаду головного тренера чоловічої збірної команди України з виконанням обов’язків державного тренера за сумісництвом. У 2005 р. захистив кандидатську дисертацію з фізичного виховання і спорту. З 2006 р. обіймав посаду професора кафедри фізичної реабілітації Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. З 2010 р. – декан факультету фізичного виховання Бердянського державного педагогічного університету, професор. Досвід роботи тренером допоміг Сергію Георгійовичу сформувати і вести за собою сильний колектив педагогів, який виховує майбутніх фахівців спортивної сфери. Як декан факультету, він творчо підходить до планування і впровадження сучасного навчально-виховного процесу, у роботі дисциплінований та наполегливий, за що С.Г. Кушнірюка поважають студенти і колеги з України і закордону. Заслужений майстер спорту СРСР, академік Академії спорту України, він нагороджений двома медалями «За трудову відзнаку», Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, грамотою Президента України, подякою президента Національного олімпійського комітету України. Удостоєний вищих нагород ЦК ВЛКСМ: «Спортивна доблесть», «Трудова доблесть», «Воєнна доблесть».