СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Говдяк Роман Михайлович

Говдяк

Роман Михайлович

Генеральний директор інжинірингової компанії «Машекспорт», доктор технічних наук, професор, академік Української нафтогазової академії

За значний особистий внесок у розвиток нафтогазового комплексу, вагомі досягнення в праці присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України» (1999). Народився 1 січня 1955 р. у c. Старі Богородчани Богородчанського району Івано-Франківської області. Від батька, Михайла Михайловича, йому передалася працьовитість та відданість улюбленій справі, від матері, Катерини Василівни, – щедрість душі, демократизм та любов до життя. У 1972 р. вступив на механічний факультет Івано-Франківського інституту нафти і газу. До 1977 р. опановував спеціальність «Машини та обладнання нафтогазових промислів». Після закінчення інституту отримав направлення на роботу до Київського інституту з проектування об’єктів газової промисловості. Розпочавши трудове становлення на цьому підприємстві, Роман Михайлович пропрацював тут понад 30 років. За цей час він пройшов шлях від інженера-проектувальника до голови правління ВАТ «Укргазпроект».

Показав приклад самовідданого служіння обраній справі: під керівництвом Романа Михайловича інститут за роки незалежності України зробив вагомий внесок у розвиток паливно-енергетичного комплексу держави. У 2001 р. Роман Михайлович захистив кандидатську дисертацію «Удосконалення проектування магістральних нафтогазопроводів з урахуванням їх виливу на навколишнє середовище». Продовжив наукові пошуки з теми «Підвищення ефективності функціонування магістральних нафтогазопроводів на пізній стадії їх експлуатації» і в 2008 р. здобув науковий ступінь доктора технічних наук. Результати наукових досліджень опубліковані у 5 монографіях, 70 наукових публікаціях, автором і співавтором яких є Роман Михайлович. Отримав 30 патентів на винаходи з питань енергозбереження, надійності й ефективності трубопровідного транспорту. Наполеглива праця не лишилася без відзнак: за участь у роботі «Розробка та впровадження технологій ремонту магістральних трубопроводів під тиском» Р. Говдяк удостоєний Державної премії України в галузі науки і техніки. Навіть працюючи в столиці, Роман Михайлович підтримує міцний зв’язок із рідним краєм: у 2005–2010 рр. очолював Івано-Франківське земляцтво, надаючи допомогу прикарпатцям у Києві. Підтримка відбувалася не лише на рівні допомоги у пошуках роботи, також організовувалися яскраві акції національно-духовного та культурно-просвітницького характеру. В alma mater він є членом вченої наукової ради університету, в Українській нафтогазовій академії – дійсний член, член президії, керівник відділу «Транспортування нафти і газу». Вагомі здобутки Романа Михайловича у професійній та громадській діяльності відзначено медаллю «За будівництво газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород», Почесною відзнакою НАК «Нафтогаз України» ІІІ, ІІ і І ступенів. За вагомі трудові здобутки, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, реалізацію важливих соціальних та природоохоронних проектів нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ­ступеня. Дозвілля Роман Михайлович віддає здоровому способу життя – захоплюється гірськими лижами, тенісом. Коло натхненників і однодумців – родина. З дружиною Тамарою Михайлівною мають двох дітей. Сини Михайло та Олег продовжують справу батька, керуючись його життєвим кредо: «Чітко визначити мету і досягти її».