СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Варус Василь Іванович

Варус

Василь Іванович

Начальник Науково-дослідного інституту проблем військової медицини Збройних сил України, доктор медичних наук, професор, полковник медичної служби

За вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету, забезпечення конституційних прав і свобод громадян, зміцнення економічної безпеки держави, зразкове виконання службового обов’язку присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» (2012). Військова медицина як окрема галузь є розгалуженою системою наукових знань і практичної діяльності, яку характеризують особливості, пов’язані з умовами здійснення медичної роботи. Василь Іванович Варус – яскравий представник когорти шанованих фахівців цієї сфери. Народився 2 березня 1954 р. у с. Бабин Заставнівського району Чернівецької області. Після закінчення Мигівської середньої школи навчався у Чернівецькому медичному училищі. Вашківецька районна лікарня стала першим місцем роботи Василя Івановича, де у 1973 р. він працював фельдшером.

На 1973-1975 рр. припала строкова військова служба у Центральній групі військ. У ці роки Василь Іванович остаточно зробив вибір майбутньої професії на користь військової медицини. Демобілізувавшись, вступив до Чернівецького медичного інституту, де натхненно опановував фах упродовж 1976–1980 рр. Продовжив навчання на Саратовському військово-медичному факультеті при медичному інституті, який закінчив за спеціальністю «Військовий лікар». У серпні 1982 – березні 1984 рр. проходив службу у військовій частині 20023 Прибалтійського військового округу на посаді лікаря частини. Робота талановитого медика була гідно оцінена керівництвом і В.І. Варус очолив лазарет військової частини 42094, а згодом і медичну службу військових частин 42094 та 32906 Прибалтійського військового округу. Під час роботи вів постійний науковий пошук і в 1990 р. успішно захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «Авіаційна медицина». З червня 1991 до квітня 1993 рр. Василь Іванович очолював лабораторію функціональної діагностики військової частини 32906. У квітні 1993 р. відбулася знакова для кожного військовослужбовця, зокрема і Василя Івановича, подія – складання присяги на вірність народу України. Подальші півроку він обіймав посаду старшого офіцера відділу авіаційної та військової медицини Центрального військово-медичного управління штабу тилу Збройних Сил України. Роботу в період з листопада 1993 до червня 1997 рр., коли працював заступником начальника з наукової роботи Науково-дослідного центру професійного здоров’я (льотного складу), Василь Іванович поєднав із підготовкою докторської дисертації, яку успішно захистив за спеціальністю «Гігієна» у 1996 р. З червня 1997 р. до теперішнього часу В.І. Варус обіймає посаду начальника Науково-дослідного інституту проблем військової медицини Збройних Сил України. Колектив інституту високо цінує практичний досвід та теоретичні здобутки шанованого науковця. У 2002 р. Василю Івановичу присвоєно вчене звання професора. Сини Сергій та Іван пишаються досягненнями батька, який є для них взірцем чоловічого характеру і впевненого руху до мети.