СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Білоблоцький Микола Петрович

Білоблоцький

Микола Петрович

Народний депутат України І скликання, надзвичайний і повноважний посол україни, член президії політради партії регіонів, голова центральної комісії партії регіонів

За вагомий внесок у вироблення соціальної політики та її економічних механізмів, створення правових актів, спрямованих на законодавче регулювання трудових відносин та соціального захисту населення, присвоєно почесне звання «Заслужений економіст України» (1993). Народився 24 грудня 1943 р. на Херсонщині. Закінчивши Херсонський гідрометеорологічний технікум, кілька років працював за фахом. ­ У 1970 р. вступив до Херсонського сільськогосподарського інституту, де здобув спеціальність вченого-агронома. Потім навчався у Вищій Партійній школі, а згодом закінчив аспірантуру при Академії суспільних наук у Москві. У 1974 р. обраний другим секретарем ЦК Комсомолу України. З 1979 р. працює інспектором ЦК КПУ. У 1983 р. Микола Білоблоцький захистив дисертацію і здобув ступінь кандидата економічних наук. У 1986 р. його обирають другим секретарем Черкаського ОК КПУ. У березні 1990 року обраний народним депутатом Верховної Ради України.

У Парламенті Микола Білоблоцький очолив Комісію з питань соціальної політики та праці, був членом Президії ВРУ. Саме в цей час створювалася нова законодавча база у сфері функціонування усіх галузей життя незалежної країни. Верховною Радою України було розроблено низку законів, які мали фундаментальний характер у сфері соціального захисту населення, збереження та відтворення потенціалу України. У 1994–1996 рр. – генеральний директор акціонерної будівельної компанії «Золоті ворота» (м. Київ). З 1996 по 1997 рр. Микола Петрович обіймає посаду міністра праці України. За цей рік міністерство впровадило низку важливих соціальних ініціатив та реформ. У 1997–1998 рр. – віце-прем’єр-міністр України. В надзвичайно складній економічній та фінансовій ситуації Уряд здійснював послідовні кроки для підвищення та своєчасної виплати зарплатні, пенсій, стипендій, фінасування різних соціальних статей бюджету.­ У квітні 1998 р. Микола Петрович очолив урядову комісію, що з’ясовувала причини та ліквідувала наслідки трагедії на шахті ім. О.О. Скочинського у Донецьку, особисто здійснював заходи щодо нейтралізації організованих злочинних груп у АР Крим. А вже у травні за Указом Президента України «Про заходи із забезпечення конституційних прав громадян, а також керівництва процесами життєдіяльності міста Одеси» тимчасово суміщає роботу в Уряді з виконанням обов’язків мера Одеси. З листопада 1998 по листопад 1999 рр. Микола Білоблоцький – голова Адміністрації Президента України. Більше шести років (1999–2005 рр.) Микола Білоблоцький Надзвичайний і Повноважний Посол України в Росії. В різні часи М.П. Білоблоцький був членом Ради національної безпеки і оборони України, обіймав ключові посади у важливих державних органах, у тому числі очолював наглядову раду Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна–дітям», працював заступником голови Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи. Микола Білоблоцький нагороджений орденами «За заслуги» III, II та I ступенів, двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом «Знак Пошани», орденом Дружби народів (РФ), має державні нагороди й інших країн.