СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Сливінська Діана Олександрівна

Сливінська

Діана Олександрівна

Професор кафедри менеджменту шоу-бізнесу Київського національного університету культури і мистецтв (2009–2013), кандидат педагогічних наук, професор

За вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток України, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня (2007). Професійний шлях Діани Олександрівни Сливінської (Садовської) міг би бути кардинально іншим, однак життя завжди розставляє правильні акценти, наближаючи людину до її покликання. Народилася 7 грудня 1938 р. в селищі Веселинове Веселинівського району Миколаївської області. Склалося так, що батько залишив сім’ю, а Діану Олександрівну виховували мама, бабуся та дідусь. Після закінчення школи, у 1956 р., розпочала трудовий шлях у колгоспі ім. Калініна, згодом працювала бібліотекарем Веселинівської районної бібліотеки для дорослих, очолювала шкільний відділ райкому комсомолу, а з 1959 р. – секретар з ідеології того ж райкому комсомолу. У 1961 р. Д.О. Сливінська стала студенткою філологічного факультету Київського державного університету імені Тараса Шевченка (нині Національний університет імені Тараса Шевченка). Діана Олександрівна у 1962 р. була командиром студентського цілинного будівельного загону, який налічував 280 студентів різних факультетів.

За підсумками соціалістичного змагання за перший місяць роботи міні-загін посів перше місце з 22 загонів Києва. Премійована поїздкою на VII Міжнародний конгрес студентів у м. Ленінграді і була єдиною дівчиною-командиром студентського будзагону на теренах колишнього Радянського Союзу. З 1966 р. – референт Київської міської організації товариства «Знання», до 1969 р. – по Шевченківському району Києва, а до 1973 р. – по Київському університету імені Тараса Шевченка.

У 1973–1976 рр. продовжувала навчання в аспірантурі альма-матер при кафедрі педагогіки та успішно захистила дисертацію. Обіймала посаду інструктора відділу науки і навчальних закладів Київського міськкому партії, а згодом – цю ж посаду у відділі культури. Роботі у сфері культури Д.О. Сливінська присвятила понад 40 років. Була головою оргкомітету по проведенню всесоюзних фестивалів «Київська весна», «Золота осінь», «Дні Києва», «Олімпіада-80», «1500-річчя Києва». Педагогічна діяльність Діани Олександрівни пов’язана з Київським національним університетом культури і мистецтв. Так, у 1989 р. вона розпочала роботу старшим викладачем кафедри літератури, у 1990–1994 рр. – доцент цієї кафедри. З 1994 до 2002 рр. очолювала кафедру української мови, була її професором (з 1998 р.). У 2002 р. як досвідчений педагог та висококваліфікований фахівець обрана заступником директора Інституту кіно і телебачення. З 2009 р. до виходу на заслужений відпочинок у 2013 р. обіймала посаду професора кафедри менеджменту шоу-бізнесу. Д.О. Сливінська відзначена почесним званням «Заслуженого працівника культури України». Також нагороджена медалями «Ветеран праці» та «1500-річчя Києва». З чоловіком, нині покійним Георгієм Івановичем Сливінським, Діана Олександрівна прожила майже 50 років. Має доньку, двох онуків та правнука.