СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Дядюра Микола Володимирович

Дядюра

Микола Володимирович

Головний диригент Національної опери України ім. Т.Г. Шевченка, диригент симфонічного оркестру національної філармонії україни

За вагомий особистий внесок у розвиток української музичної культури, високу виконавську майстерність присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» (1998). Світ тримається на людях, які своє життя присвячують одній справі і не зраджують собі у виборі. Маестро Микола Дядюра – яскравий представник такої особистості. Народився у м. Києві. Вищу освіту здобував у Київській державній консерваторії ім. П.І. Чайковського в класі професора Романа Кофмана. Впродовж 1986–1988 рр. працював художнім керівником і головним диригентом Симфонічного оркестру Омської філармонії (Росія). Кар’єра Миколи Дядюри як диригента розпочалась у 1987 р., коли він одержав премію і спеціальний приз Японської асоціації диригентів на Міжнародному конкурсі диригентів у Токіо. Після конкурсу в Японії був запрошений всесвітньовідомим Сеїджі Озавою на стажування до США. У 1988 р. став лауреатом премії Міжнародного конкурсу диригентів у Будапешті. У 1989–1996 рр. був головним диригентом Сеульського симфонічного оркестру і Симфонічного оркестру Кванг Джу (Південна Корея). Та, незважаючи на значний закордонний досвід та можливості інших країн, Микола Володимирович присвятив себе роботі в рідній державі: з 1988 р. і до цього часу працює диригентом Національної опери України. Водночас (з 1996 р.), є головним диригентом Симфонічного оркестру Національної філармонії України.

Микола Дядюра – диригент-постановник вистав «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Богема» Дж. Пуччіні, «Ріголетто» Дж. Верді, «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди та інших (Національна опера України); започаткував цикли симфонічних концертів «Усі симфонії Бетховена», «Усі симфонії і концерти Брамса», вперше в Україні виконав симфонію «Ромео і Юлія», «Te Deum» і «Реквієм» Г. Берліоза та інші (Національна філармонія України). У 2003 р. започаткував абонементи оркестру «Симфонія ХХ століття», «Роберт Шуман і його сучасники», «Усі симфонії Дмитра Шостаковича», «Симфонічна поема», «Пристрасть опери». Працював із філармонічними оркестрами Польщі, Росії, Італії, Південної Кореї, Японії, Португалії, Франції, Болгарії. В Сеульській опері здійснив постановки опер «Тоска» Дж. Пуччіні, «Паяци» Р. Леонкавалло, «Сільська честь» П. Масканьї. З 2012 р. призначений на посаду головного диригента Національної опери України. Лауреат державної премії України ім. Т. Шевченка, загальнонаціональної програми «Людина року – 2006» у номінації «Митець року», отримав нагороду уряду Франції «Кавалер Ордена мистецтв і літератури». Мистецькі здобутки на теренах Української держави поціновані орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.