СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Риженков Олександр Миколайович

Риженков

Олександр Миколайович

Президент ПрАТ «Донецьксталь-МЗ», народний депутат Верховної Ради України VІI скликання, голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності

За визначний особистий внесок у зміцнення промислового потенціалу Украї­ни, виробництво конкурентоздатної металургійної продукції, впровадження високоефективних форм господарювання, багаторічну самовіддану працю присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави (2010). Олександр Миколайович – керівник із неабияким виробничим досвідом. Він робить справу, яку добре знає зсередини, адже особисто пройшов становлення на очолюваному нині підприємстві. Народився 5 червня 1950 р. у Донецьку. В рідному місті здобував вищу освіту, навчався на металургійному факультеті Донецького політехнічного інституту. Після закінчення навчального закладу за розподілом був направлений на Донецький металургійний завод. Перший досвід – розливальник сталі, помічник сталевара мартенівського цеху. У центральній заводській лабораторії упродовж 1972–1976 рр. активно займався раціоналізаторською діяльністю. З 1979 р. був призначений заступником начальника копрового цеху. У період з 1980 до 1990 рр. обіймав керівні посади у партійних і виконавчих органах влади.

З грудня 1994 р. – генеральний директор Донецького металургійного заводу. До 2012 р. підприємство пройшло ряд реорганізацій, однак Олександр Миколайович залишався незмінним керівником, і зараз він є президентом ПрАТ «Донецьксталь-МЗ». У жовтні 2012 р. обраний народним депутатом Верховної Ради України VІI скликання, головою Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. ПрАТ «Донецьксталь-МЗ» було створене у жовтні 2002 р. на базі доменного і мартенівського цехів Донецького металургійного заводу. На сьогодні це сучасне металургійне підприємство, яке спеціалізується на виробництві: ливарного і переробного чавуну; вуглецевих, конструкційних, низьколегованих, легованих звичайної якості, якісних і високоякісних марок сталі; церковних дзвонів із кольорового високоякісного сплаву; будматеріалів, залізовмісних відходів, шлакової продукції та продукції вапняного виробництва. О.М. Риженков як керівник доклав чимало зусиль задля розвитку, сучасного оснащення та налагодження виробництва підприємства. Його професійні досягнення підтверджені багатьма нагородами. Так, за розробку і реалізацію енерго- і ресурсозберігаючих технологічних циклів виробництва конкурентоспроможних металовиробів на основі комплексу печей-ковшів і машин безперервного лиття заготовок йому присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки. Удостоєний почесних звань «Заслужений металург України» та «Заслужений працівник промисловості України». Повний кавалер ордена «За заслуги» та знака «Шахтарська слава». Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, ювілейною медаллю «20 років незалежності України», орденом «Почесний хрест», Золотим знаком УСПП. Відзначений Почесною грамотою Президента України та почесним знаком Донецької обласної ради. Одружений, має трьох дітей, онука та онучку.