СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Прошкуратова Тамара Сергіївна

Прошкуратова

Тамара Сергіївна

Доцент кафедри початкової освіти та методик гуманітарних дисциплін Педагогічного інституту Київського університету ім. Б. Грінченка, кандидат педагогічних наук

За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку національної освіти, розроблення і запровадження сучасних методів навчально-виховного процесу присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави (2001). Кожен у якийсь момент свого життя вибирає те, чого прагне його душа найбільше. Тамара Сергіївна про свій вибір знала ще з дитинства. Її характеризують глибока ерудиція, фантастична працездатність, авторитет, висока професійність, а головне – щира небайдужість до долі кожного зокрема і держави загалом. Талановитий педагог, яскрава особистість якого має особливий вплив на учнів. Тамара Сергіївна – перша жінка та педагог в Україні, що була удостоєна звання «Герой України». Народилася в серпні 1958 р. у с. Золотоношка Драбівського району на Черкащині. Коли їй не було і року, трагічно загинув батько, педагог за фахом, у спадок доньці залишивши мрію стати вчителькою. Після восьми класів вступила до Переяслав-Хмельницького педагогічного училища, після закінчення якого чверть сторіччя вчителювала у рідній Драбівській загальноосвітній середній школі I-III ступенів № 1 ім. С. Васильченка.

Першого вересня 1977 р. набрала свій перший клас, у цей день розпочався іспит на професійність та особистісність, який тривав 25 років. Тут вона розкрила свою широку обдаровану натуру з рукодільними, поетичними і художніми талантами. Одноманітні орфографічні правила Тамара Сергіївна перетворювала на вірші, а сірі плакати – на яскраві картинки. Навіть шкільні стіни нагадували сучасну галерею: сама розмальовувала. До роботи взялася із бурхливим ентузіазмом юності, сповнена прагнення зруйнувати застарілі трафаретні й шаблонні інструкції для вчителів. На її уроках дитина мала змогу творчо проявляти індивідуальність. У 1984 р. Тамара Сергіївна закінчила факультет російської філології Черкаського педагогічного інституту. Разом з однодумцями у Драбівській десятирічці створила науково-творчу лабораторію «Пошук», де вчителі початкових класів під її керівництвом вивчали проблему інтегрування на уроках. Т.С. Прошкуратова – автор інтегрованих посібників «Рідне слово» та «Стежинка», ввела до шкільної програми вічні образи: «теплота матусиних рук», «вогник серця», «вірність у дружбі» і «щасливі миттєвості». У 2002 р. була обрана депутатом Верховної Ради України ІV скликання, до 2006 р. входила до складу Комітету ВРУ з питань науки і освіти. Ініціювала законопроекти «Про реструктуризацію заборгованості з виплат педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам закладів освіти», «Про державне замовлення в охороні здоров’я щодо надання населенню України медичних послуг за рахунок бюджетів Державного та місцевих органів самоврядування», зміни до законів «Про професійно-технічну освіту», «Про охорону дитинства». Це зовсім не повний перелік активної політичної діяльності Тамари Прошкуратової. Вона очолювала Наглядову раду Все­українського благодійного фонду «Освіта України», обрана почесним членом Всеукраїнської громадської організації «Жінки України – за демократію і справедливість» та почесним президентом «Ліги матерів Тернополя». Завдяки невтомній праці у 25-річному віці була нагороджена знаком «Відмінник народної освіти УРСР», у 33 стала фахівцем вищої категорії, згодом – учителем-методистом. У 1997 р. Тамарі Прошкуратовій було присвоєно звання «Заслужений учитель України». У 2000 р. вона здобула перемогу в обласному конкурсі «Учитель року». В кожному з учнів і студентів Т.С. Прошкуратової – частинка її душі. Але найбільша радість у її житті, щастя та опора – це сім’я: син Олексій, невістка Світлана та маленька онучка Марія.