СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Вантух Мирослав Михайович

Вантух

Мирослав Михайович

Генеральний директор – художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені П. Вірського, голова Національної хореографічної спілки України, професор

За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку національної культури, збереження та збагачення традицій народного хореографічного мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність присвоєно звання Героя України із врученням ордена Держави (2004). Глядачі світових концертних залів бурхливими оваціями супроводжують кожен виступ колективу М.М. Вантуха, а він скромно повторював артистам: «Це аплодують не вам і не мені – це аплодують Україні». У цих словах – його життя і невтомна щоденна праця задля того, щоб про Батьківщину знали у світі. Народився 18 січня 1939 р. у с. Великосілки Львівської області. Від природи обдарований, ще у школі почав розвивати свій талант до співу. Вищу освіту здобував на диригентсько-хоровому факультеті Львівського технікуму підготовки культосвітніх працівників, додатково пройшов курси підготовки керівників танцювальних колективів, згодом залишився працювати у технікумі викладачем українського танцю, історії костюму, звичаїв, традицій і обрядів.

У 1964 р. створив свій колектив «Юність», якому судилося стати заслуженим колективом України, відомим далеко за межами Радянського Союзу, а його керівникові – наймолодшим заслуженим діячем мистецтв Української РСР (у 28 років). Колектив побував у 30 країнах світу, у 1967 р. на конкурсі в Італії серед 36 учасників виборов Гран-прі. У 1964 р. М.М. Вантух познайомився із П.П. Вірським, а в 1980 р. очолив славнозвісний ансамбль, який під його керівництвом став Національним заслуженим академічним ансамблем танцю України імені Павла Вірського. Вимогливий до себе і до оточення, Мирослав Михайлович виховує кожного танцівника ансамблю як самостійну особистість, при цьому стежачи за тим, щоб разом усі 105 артистів на сцені були одним цілим. Надзвичайно важка щоденна праця над собою, над деталями, постійне шліфування майстерності, відточування найтонших граней дали свій результат – 50 номерів програми, виступи у понад 60 країнах світу, найбільші сцени, найгучніші овації. Балетмейстерську та організаторську діяльність М.М. Вантух поєднує із мистецько-педагогічною, завідуючи кафедрами хореографії двох національних вищих навчальних закладів. У 2002 р. заснував Національну хореографічну спілку України і започаткував багато міжнародних, всеукраїнських і регіональних фестивалів та фестивалів-конкурсів задля збереження, розвитку і популяризації кращих здобутків народного хореографічного мистецтва. Народний артист УРСР, народний артист Російської Федерації, член-засновник і академік Академії мистецтв України, голова журі Міжнародного фестивалю танцю народів світу «Веселкова Терпсихора», президент Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячих колективів народного танцю, лауреат Державної премії України імені Т.Г. Шевченка – лише неповний перелік регалій Мирослава Вантуха. Повний кавалер ордена «За заслуги», нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, орденом Дружби народів, орденом Честі (Грузія). Відзначений почесними грамотами президії Верховної Ради УРСР, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та іншими нагородами. Дружина та діти М.М. Вантуха теж пов’язали життя з ансамблем імені П. Вірського. Підтримка рідних і вдячні глядачі – найвища відзнака для видатного балетмейстера.