СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Шербул Валерій Іванович

Шербул

Валерій Іванович

Начальник клініки отоларингології Головного військово-медичного клінічного ордена Червоної Зірки центру «Головний військовий клінічний госпіталь», головний отоларинголог Міністерства оборони України, полковник медичної служби

За вагомий особистий внесок у розвиток військово-медичної служби, високий про­фесіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України» (1999). Валерій Іванович є одним із основоположників ендоскопічної ринохірургії в Україні. У своїй професійній діяльності спирається на основоположний принцип лікарської справи, визначений Гіппократом: «Не нашкодь». Народився 13 липня 1953 р. у м. Сокиряни Чернівецької області. Вищу медичну освіту розпочав здобувати у Чернівецькому медичному інституті з 1970 р., а в 1974 р. за власним бажанням був переведений на військово-медичний факультет Саратовського медичного інституту, після закінчення якого очолив лазарет батальйону аеродромно-технічного забезпечення. У 1978 р. призначений начальником медслужби винищувального авіаційного полку Ленінградського військового округу, наступного року пройшов первинну спеціалізацію з отоларингології у Ленінградському окружному військовому госпіталі і обіймав посаду отоларинголога лабораторії авіаційної медицини госпіталю.

З 1984 до 1986 рр. навчався на факультеті керівного медичного складу Військово-медичної академії ім. С.М. Кірова.У 1986-1990 рр. за призначенням працював старшим ординатором отоларингологічного відділення Окружного військового госпіталю (ОВГ) у м. Ростов-на-Дону, звідки був переведений до Києва на посаду начальника ЛОР-відділення 408 ОВГ – головного отоларинголога Київського військового округу. У 1992 р., із формуванням Головного військового клінічного госпіталю, В.І. Шербула призначено головним отоларингологом Міністерства оброни України, а за рік йому присвоєно звання полковника медичної служби. У 1996 р. ЛОР-відділення госпіталю було реорганізовано у клініку отоларингології, а Валерій Іванович обійняв посаду її начальника, на якій працює і сьогодні. Одним із найвизначніших досягнень клініки є впровадження вперше в Україні функціональної ендоскопічної ринохірургії. Основи цього виду лікування В.І. Шербул освою­вав на стажуванні у Франції, в госпіталі «Тенон». Удосконалював майстерність також у Данії, Греції та Росії. Нині під його керівниц­твом у клініці проводяться операції з використанням сучасної оптики, які значно легше переносяться хворими, відбувається швидше загоєння і повернення до повноцінного життя. Клініка є науково-практичною базою з підготовки фахівців з ендоскопічної функціональної ринохірургії, працює в режимі екстреної цілодобової допомоги та надає планове консервативне і хірургічне лікування. Для колективу установи принциповим є функціональний підхід у лікуванні: збереження і за можливості відновлення втраченої функції органу, пошкодженого органу. Валерій Іванович – лікар вищої категорії, керує Українським курсом «Функціональна ендоскопічна риносинусохірургія», охоче передаючи досвід молодшим колегам. З цієї теми опублікував 43 статті у наукових журналах. Цінує свій колектив, адже завдяки його злагодженій роботі вдалося досягти такого рівня роботи, яким пишається госпіталь. Окрім високого професіоналізму, В.І. Шербул володіє цінними якостями, властивими як особистості, так і лікарю зокрема: спокійний, стриманий у спілкуванні, чуйний до колег та пацієнтів, завжди готовий прийти на допомогу. Його природна доброта та інтелігентність притягує людей і викликає повагу. Відрадою Валерія Івановича у напружених робочих буднях є родина: дружина та двоє дітей.