СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Шатохіна Олександра Іванівна

Шатохіна

Олександра Іванівна

Директор-аудитор Приватної аудиторської фірми «Аудит України», президент громадської організації «Ліга платників податків», кандидат економічних наук, професор, судовий експерт, учасник великої вітчизняної війни

За вагомий внесок у розвиток вітчизняного аудиту присвоєно почесне звання «Заслужений економіст України» (2000). За вагомий особистий внесок у розвиток підприємництва та ринкової інфраструктури в Україні, значні досягнення у професійній діяльності нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня (2008). Народилася 13 березня 1933 р. в селі Верхня Криниця Василівського району Запорізької області. Після закінчення школи розпочала трудову діяльність на посаді рахівника Василівської дільниці «Запоріжсільелектро». З 1951 р. переведена на посаду бухгалтера, згодом – старшого бухгалтера. Роботу поєднувала з навчанням у Донецькому інституті торгівлі (1955–1960). Працювала головним бухгалтером виробничої та торговельної сільськогосподарської системи. Вісімнадцять років пропрацювала головним бухгалтером сільгосппідприємств та підприємств промисловості. Викладала бухгалтерський облік в Херсонському обласному навчальному комбінаті Управління підготовки кадрів Центрального статистичного управління УРСР. Упродовж 1989–1991 рр. працювала інспектором податкової інспекції Московського району Києва. З 1990 до 1993 рр. викладала на курсах, організованих Виконавчим комітетом районної Ради народних депутатів.

З 1993 р. – директор-аудитор приватної аудиторської фірми «Аудит України». Фірма співпрацює з Міністерством фінансів та державною податковою адміністрацією України. Олександрі Іванівні присвоєно кваліфікацію аудитора з правом здійснення аудиту підприємств усіх форм власності та банків. Забезпечення поповнення державного бюджету через співпрацю з платниками податків – її шляхетне покликання. У вересні 1999 р. пройшла спеціальну підготовку і отримала кваліфікацію судового експерта. Нагороджена відзнакою НДІ судекспертиз «За заслуги». У 2003 р. закінчила Національну академію управління, здобувши спеціальність «Юрист». Паралельно з основною роботою займається громадською діяльністю: є консультантом щотижневика «Вісник податкової служби України», членом комісії з розробки податкового законодавства України, викладачем бухобліку в Національній академії статистики обліку та аудиту. Учасник війни. Трудовий стаж – 62 роки. За відстоювання економічних інтересів шахт нагороджена відзнакою «Шахтарська слава» ІІІ ступеня. Нагороджена орденом М. Ломоносова Міжнародної академії наук. Разом із чоловіком, учасником бойових дій (1941–1945), виростили трьох доньок, має чотирьох онуків і трьох правнуків.