СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Янко Станіслав Васильович

Янко

Станіслав Васильович

Віце-президент Академії гірничих наук України голова Всеукраїнського галузевого об’єднання роботодавців вугільної промисловості «Укрвуглероботодавці»

Доктор технічних наук Академік Академії гірничих наук України та Міжнародної академії безпеки життєдіяльності Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Заслужений шахтар України

Народився Станіслав Васильович 21 листопада 1941 р. в с. Іванівка Машівського району Полтавської області. Навчався в Харківському інституті гірничого машинобудування, автоматики та обчислювальної техніки за спеціальністю «Розробка родовищ корисних копалин». Трудовий шлях розпочав у 1963 році гірничим майстром шахти № 40 тресту «Селидіввугілля». Любов до праці, організованість, ініціативність сприяли швидкому формуванню і росту Станіслава Васильовича як фахівця і керівника. Наприкінці 1963 року його призначають начальником дільниці шахти № 40. Вже з 1967 року він обіймає посади головного інженера шахти «Росія», начальника шахти №42 шахтоуправління «Курахівське» (1973), директора шахтоуправління «Курахівське» (1973—1975), ди­ректора шахти «Росія» (1975—1978) об’єднання «Красноармійськвугілля»; технічного директора виробничого об’єднання «Добропільвугілля» (1978—1981), генерального директора об’єднання «Селидіввугілля» (1981—1990).

Одночасно, працюючи на виробництві, Станіслав Васильович захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. У 1990 р. жителі міста Селидове Донецької області виявили високу довіру Станіславу Васильовичу Янку, обравши його головою ради. В кінці 1990 р. його призначають першим заступником голови Державного комітету України з вугільної промисловості. В цей час захищає докторську дисертацію (1994). З 1994 до 1998 рр. С.В. Янко народний депутат України другого скликання, член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв’язку. У 1997–1998 роках – міністр вугільної промисловості України. Враховуючи багаторічний управлінський досвід, Станіслав Васильович наголошує, що успіх вугільної промисловості стоїть на трьох китах: фронт, техніка, люди. З 1998 р. Станіслав Васильович на науково-організаторській роботі. Автор багатьох винаходів та пропозицій, які збільшили ефективність вугільного виробництва. Він — віце-президент Академії гірничих наук України, директор підприємства «Відділення вугілля, горючих сланців і торфу Академії гірничих наук України», голова Всеукраїнського галузевого об’єднання роботодавців вугільної промисловості «Укр­вуглероботодавці».

Сумлінна праця С.В. Янка, особистий внесок в розвиток вугільної промисловості відзначені державними і відомчими нагородами. Він повний кавалер відзнаки Міністерства вугільної промисловості України «Шахтарська слава» та «Шахтарська доблесть», почесний працівник вугільної промисловості. Має ордени Святого Рівноапостольного князя Володимира, «Знак Пошани» та «Трудового Червоного Прапора», медаль «Ветеран праці», ювілейну медаль «За доблесну працю...» Разом з дружиною виховали сина та доньку.