СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Шпек Роман Васильович

Шпек

Роман Васильович

Радник Президента України, член Ради Національного Банку України, член Комітету з економічних реформ при Президентові України

Академік Академії економічних наук України Надзвичайний та Повноважний Посол України Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня

Народився 10 листопада 1954 року в смт Брошнів Рожнятівського району Івано-Франківської області. У 1971 р. став студентом Львівського лісотехнічного інституту, який закінчив 1976 р. за спеціальністю «Лісоінженерна справа». Спеціальність магістра ділової адміністрації в міжнародній економічній діяльності здобув у 1991–1992 роках, навчаючись у Міжнародному інституті менеджменту, під час навчання пройшов стажування в Делаверському університеті (США). Трудову діяльність розпочав відразу після закінчення інституту на посаді інженера-технолога лісокомбінату «Осмолода», пізніше переведений начальником цеху цього ж підприємства в складі ВО «Прикарпатліс». У грудні 1978 року був переведений на посаду головного інженера Верховинського лісокомбінату цього ж об’єднання, а з 1981 року був призначений директором підприємства. У жовтні 1985 року був переведений на посаду директора Ворохтянського лісокомбінату цього ж об’єднання. Посаду заступника міністра лісової, деревообробної промисловості України Роман Васильович обійняв у серпні 1989 року. 1991 року переведений на посаду заступника голови державного комітету з деревообробної промисловості.

Пост міністра України з питань роздержавлення та демонополізації промисловості Р.М. Шпек прийняв у березні 1992 року. У листопаді 1992 року призначений першим заступником міністра економіки України. У липні 1993 року обіймав посаду міністра економіки України. У липні 1995 року був призначений Віце-прем’єр міністром України з питань економіки, а через рік — головою Національного агентства України з питань розвитку та реконструкції (у 1998 році перейменоване на Національне агентство з питань розвитку та Європейської інтеграції). У період 2000–2008 років працював Представником України при Європейському Союзі в Брюсселі, Бельгія. 2002 року йому було присвоєно дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла України.

З лютого 2008 року Шпек Роман Васильович працює в ПАТ «Альфа-Банк», займав посади віце-президента, заступника голови правління банку. З листопада 2010 року призначений на посаду старшого радника ПАТ «Альфа-Банк». ПАТ «Альфа-Банк» — універсальний комерційний банк, що входить до складу міжнародного консорціуму «Альфа-Груп». Банк займає провідні позиції у всіх сегментах українського банківського ринку. Згідно з рейтингом Національного Банку України «Альфа-Банк» входить у десятку найбільших банків з розміру активів і є одним з лідерів з обсягу коштів юридичних осіб та темпів приросту коштів фізичних осіб. Банк надає різноманітні види банківських послуг.



Радник Президента України з 2010 року, член Ради Національного Банку України, член Комітету з економічних реформ при Президентові України, академік Академії економічних наук України. Активно займається громадською діяльністю. Є головою правління Фонду «Відкрий Україну», членом правління Міжнародного Центру Перспективних Досліджень, громадського об’єднання «Україно-Німецький Форум». Нагороджений орденом «Сонця» (Бразилія). Роман Васильович є турботливим чоловіком та батьком двох дітей.



Донька Наталія навчалась в Об’єднаному бізнесовому університеті (м.Брюссель) та Вестмінстерському університеті (м. Лондон). Живе та працює в Лондоні. Син Юрій навчався в Об’єднаному бізнесовому університеті (м. Брюссель). Живе та працює в Лондоні. Роман Васильович захоплюється живописом, колекціонує картини.



Любить відвідувати оперний театр та є великим поціновувачем класичної музики та драматичного театру. Улюблені вислови, які давно вже стали життєвим кредо: «Люби ближнього свого, як самого себе» та «Як не ми, то хто?».