СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Усенко Анатолій Петрович

Усенко

Анатолій Петрович

голова Всеукраїнського ФСТ «Колос» АПК України

Повний кавалер ордена «За заслуги» Кавалер ордена Міжнародного олімпійського комітету Заслужений тренер України Заслужений працівник культури України

Талановитий спортсмен, тренер і вихователь, один із головних організаторів утворення і розбудови сільського ВФСТ «Колос», основоположник сучасної вітчизняної сільської інфраструктури, фізкультурно-спортивної школи, яка для багатьох фізкультурників і спортсменів стала путівкою у великий, професійний спорт та життя. Анатолій Петрович Усенко народився 19 травня 1934 року в с. Сотниківка (Тамарівка) Яготинського району на Київщині. Фізично, морально і духовно здоровий, розвинений сільський хлопчина, який змалечку звик до тяжкої фізичної і розумової праці, вирішує присвятити своє життя спорту. Цьому сприяло щойно створене у 1950 році фізкультурно-спортивне товариство «Колос» (на той час — «Колгоспник»). Свою блискучу кар’єру молодий спортсмен розпочинає, окрім особистих регулярних різнобічних занять спортом, ще й спортивним організатором, а вже згодом стає тренером з велосипедного і лижного спорту та головою Яготинської райради «Колгоспник». Далі були посади тренера й голови Київської облради «Колгоспник», головного тренера, завідуючого учбово-спортивним відділом та заступника голови Центральної ради ДССТ «Колгоспник».

У 1974 році досвідчений, енергійний, беручкий до справи Анатолій Усенко стає очільником Всеукраїнського ФСТ «Колос» — одного з найпотужніших, наймасовіших в Україні спортивних товариств. Саме тут упродовж багатьох років незмінного керівництва, сповідуючи життєвий принцип «Моя робота — це моє життя», опікуючись кожним вихованцем мов власною дитиною, Анатолій Петрович докладає максимум зусиль, аби активізувати фізкультурно-спортивний рух на селі та галузі АПК України, оновлює і розбудовує матеріально-технічну базу товариства і села в цілому, виховує цілу плеяду чемпіонів та призерів Олімпійських ігор, чемпіонів Європи і світу, переможців та призерів кубків світу. Сучасний «Колос» — це 758 комплексних спортивних майданчиків з футбольними полями, 458 гімнастичних майданчиків з тренажерним обладнанням, 631 футбольне поле, 1053 спортивні зали, 34 критих плавальних басейни, 12 лижних баз, 93 тенісні корти, 2,5 тис. стадіонів у селах та селищах і майже 500 — у райцентрах.

Під керівництвом А.П. Усенка створено 263 дитячо-юнацькі спортивні школи, де наразі навчаються майже 100 тис. сільських дітей, з якими працюють близько 2,5 тис. високопрофесійних тренерів-викладачів. А ще ВФСТ «Колос» — це понад 4 тис. низових сільських фізкультурно-спортивних клубів і майже 14 тис. низових колективів фізкультури, які об’єднують 487 районних фізкультурно-спортивних організацій товариства. Будучи високопрофесійним фахівцем, талановитим організатором, Анатолій Усенко брав участь у розробці і запровадженні системи фізкультурно-оздоровчих та спортивних комплексних заходів, в тому числі вже традиційних всеукраїнських спортивних ігор, у яких тепер щорічно беруть участь близько 2 млн. учасників — мешканців сільської місцевості, працівників галузі АПК та студентів аграрних вузів усіх рівнів акредитації. Ним започатковані і впроваджені у практику роботи усіх ланок товариства такі важливі масові спортивні заходи, як пошук талановитих молодих спортсменів: «Хто ти, майбутній олімпієць?», масові змагання з футболу серед команд сільських школярів «Даруймо радість дітям», за підсумками яких товариство «Колос» у 2010 році посіло 2-е місце в Європі, за що нагороджене спеціальним дипломом УЄФА, за розвиток масового футболу присвоєно почесне звання «7 зірок». Популярними також є змагання серед команд фермерських господарств під девізом: «Тато, мама, я – спортивна сім’я», масові змагання серед усіх верств сільського населення «Спорт для всіх» та «Краще спортивне село» серед команд територіальних фізкультурно-спортивних клубів «Колос», створених на теренах сільських і селищних рад.

Щорічно у комплексних змаганнях серед фізкультурно-спортивних товариств і відомств України товариство «Колос» продовжує виборювати призові місця з олімпійських видів спорту. Загалом на чемпіонатах світу і Європи серед дорослих вихованці товариства здобули 33 золотих, 36 срібних та 40 бронзових медалей. Анатолій Петрович розробив і запровадив сучасну систему добору майбутніх спортсменів з числа сільської молоді. Талановиті сільські юнаки та дівчата поповнюють національні олімпійські команди України. Це дало можливість спортсменам товариства «Колос» успішно виступати майже на всіх, в тому числі ХХIХ літніх Олімпійських іграх 2008 року у Пекіні. Вони вибороли 2 золоті, 2 срібні та 1 бронзову медалі, обіграли 173 країни, у неофіційному заліку посіли 31-ше місце серед 204 країн-учасниць Олімпійських ігор.

Громадська діяльність неординарної особистості, фундатора масового спорту на селі А. П. Усенка теж тісно пов’язана зі справою усього його життя. Він — почесний президент Федерації велоспорту, віце-президент Федерації лижного спорту, член Федерації футболу та Національного олімпійського комітету України, входить до складу постійних робочих груп та комісій з напрацювання норм і законів, які стосуються розвитку фізичної культури і спорту в Україні. На останньому позачерговому з’їзді А.П. Усенка обрано довічним почесним головою ВФСТ «Колос» АПК України. За бездоганну й самовіддану працю, заслуги перед Батьківщиною Анатолій Усенко нагороджений орденом «Знак Пошани» (1976), орденом Трудового Червоного Прапора (1986), має Відзнаку Президента України (1995). Нагороджений двома грамотами Верховної Ради України за особливі заслуги перед українським народом (2004, 2008), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (1999). Володар орденів «За заслуги» трьох ступенів (2004, 2006, 2009)