СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Суходоля Анатолій Іванович

Суходоля

Анатолій Іванович

головний хірург управління охорони здоров’я Хмельницької області, директор «подільської приватної хірургічної клініки професора суходолі» Декан факультету післядипломної освіти лікарів Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова

Доктор медичних наук, професор Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня Заслужений лікар України

Народився Анатолій Іванович 27 березня 1959 року в селі Покутинці Віньковецького району Хмельницької області. Майбутню професію лікаря здобув у Він-ницькому медичному інституті ім. М.І. Пирогова, де 1984 року отримав диплом за спеціальністю «Лікувальна справа». Сьогодні Анатолій Іванович — відомий лікар та знаний науковець, який очолює факультет післядипломної освіти лікарів Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, завідує кафедрою хірургії та готує молоде покоління лікарів. За безпосереднім керівництвом та мудрим наставництвом професора А.І. Суходолі було захищено три кандидатські дисертації.

На посаді головного хірурга управління охорони здоров’я Хмельницької області А.І. Суходоля у 1994 році впровадив лапароскопічні операції при жовчнокам’яній хворобі, килах та інші. Також за час роботи на відповідальній посаді в області були освоєні операції — ендопротезування суглобів, ендоваскулярна хірургія, а з 2008 року функціонує повноцінна кардіохірургія. Професор А.І. Суходоля є директором і засновником «Подільської приватної хірургічної клініки професора Суходолі», де проводяться найскладніші операції на печінці, підшлунковій залозі та ендокринних залозах. Наукові розробки професор А.І. Суходолі стосуються проблем виразкової хвороби, гострого панкреатиту, перитоніту. У 1999 р. А.І. Суходоля успішно захистив докторську дисертацію на тему: «Шляхи покращення результатів органозберігаючих операцій при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки». У 2005 році А.І. Суходолю обрали головою Наукового товариства хірургів Хмельницької області. Також він є членом правління Республіканської асоціації хірургів України та членом редакційної колегії журналу «Клінічна хірургія». Автор 15 авторських свідоцтв та патентів на нові методики операцій, способи лікування хірургічної патології; опублікував свої дослідження та результати багаторічної кропіткої праці у понад 140 наукових роботах, що були надруковані у журналах та збірниках. У 2001 році професору А.І. Суходолі присвоєно звання «Заслужений лікар України», а у 2009 році почесна праця відзначена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Найвищі державні нагороди, якими пишається професор А.І. Суходоля, тьмяніють у порівнянні з тисячами слів вдячності за врятоване життя та змогу повноцінно існувати. Людина, яка присвятила своє життя іншим, не залишається осторонь і громадської діяльності, нині Анатолій Іванович член партії «Батьківщина» та депутат Хмельницької обласної ради. У житті не завжди все трапляється як плануєш, до бажаної мети потрібно пройти довгий шлях, подекуди усіяний труднощами і розчаруваннями, але наснагу та постійну підтримку Анатолію Івановичу завжди дарує дружина, Суходоля Валентина Василівна, лікар-пульмонолог Хмельницької міської поліклініки №1. Подружжя виховало доньку і сина, які продовжують батьківську справу. Донька, Суходоля Тетяна Анатоліївна, кардіо-хірург, нині працює в університетській клініці м. Фрайбург (Німеччина), а син, Суходоля Сергій Анатолійович, інтерн-хірург Вінницького Національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. Анатолій Іванович знає складові до справжнього успіху лікаря — це знання, досвід, відданість справі, у цьому ж руслі він виховав і своїх дітей.