СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Мацялко Михайло Васильович

Мацялко

Михайло Васильович

Народний депутат україни І скликання

Член Академії будівництва України Заслужений працівник сфери послуг України

Народився 15 лютого 1933 року в с. Батятичі Кам’янко-Бузького району Львівської області в селянській сім’ї Василя Юрковича та Марії Іванівни. Закінчивши газове відділення Львівського житлово-комунального технікуму, Михайло Васильович 1959 року продовжив навчання у Львівській політехніці, навчався на вечірньому відділенні інженерно-будівельного факультету. Трудовий шлях розпочав ще студентом Львівської політехніки у Львівській філії «Діпроміст». У період з 1967 по 1970 рр., працюючи в газовому господарстві, обіймав посади головного інженера будівельного управління і головного інженера тресту «Львівгаз». У 1970 році енергійного та досвідченого фахівця призначили заступником Львівського обласного відділу житлово-комунального господарства, а згодом — і його завідувачем. Відповідальну посаду начальника Головгазу Міністерства житлово-комунального господарства УРСР М.В. Мацялко очолив у 1974 році, був членом колегії цього Міністерства. Михайло Васильович став керівником Республіканського об’єднання «Укргаз», яке власноруч створив 1975 року. За часів незалежності України, у 1992 році, об’єднання було реорганізоване в Українську корпорацію «Укргаз», головою якої було обрано М.В. Мацялка.

Очолюючи обласні та республіканські організації до 1996 року, він зробив вагомий внесок у розвиток газифікації, безаварійного та безперебійного газопостачання для українських споживачів. Для поліпшення забезпечення постачання для населення України скрапленого газу під безпосереднім керівництвом Михайла Васильовича було побудовано 22 нових та реконструйовано 7 газонаповнювальних станцій скрапленого газу. Особливого розвитку набула газифікація населених пунктів України після створення чотирьох потужних будівельно-вантажних трестів, зокрема, Харківського, Івано-Франківського, Хмельницького і Криворізького, котрі об’єдна-ли 42 підрядних газомонтажних управління.

Підрядними організаціями щорічно будувалося понад п’ять тисяч підземних газопроводів і газифікувалося природним газом понад 450 тисяч квартир житлового фонду. За ініціативою Михайла Васильовича для підвищення ефективності функціонування систем газозабезпечення з 1981 року разом з Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона розпочато будівництво підземних поліетиленових газопроводів у селах Новоодеського району на Миколаївщині.

Саме завдяки наполегливості «Укргазу» на чолі з Михайлом Мацялком та активній підтримці президента Національної академії наук України Б.Є. Патона в державі за короткий термін було налагоджено виробництво спеціальної поліетиленової продукції для споруд газопостачання. Для засвоєння світового досвіду з технологій будівництва поліетиленових газопроводів «Укргаз» та французька компанія «Газ де Франс» створили в Україні спільне підприємство «Укрфрагаз».

М.В. Мацялко став ініціатором виготовлення побутових газових лічильників з метою обліку газу в Україні. Це сприяло тому, що за максимально короткий термін понад 3,6 млн. газифікованих квартир було забезпечено приладами обліку газу. Нині вже вісім українських заводів виготовляють різні типи лічильників. Питання щодо будівництва соціально-культурного призначення вирішувалося під пильним контролем Михайла Васильовича. Для працівників газового господарства в усіх областях України зводилися житлові будинки, дитячі заклади, бази відпочинку і санаторії, зокрема санаторії «Синьогора» в Карпатах, «Арніка» у Трускавці, будинки відпочинку на Львівщині, Харківщині, Донеччині, Дніпропетровщині. На Арабатській стрілці було побудовано дитячий табір «Дніпро» на 360 місць. За активну участь, виявлену під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, М.В. Мацялко неодноразово відзначений державними нагородами. Важливого для нашої Батьківщини 1990 року Михайло Васильович був обраний народним депутатом України по 360-му округу на Тернопільщині. Як депутат Верховної Ради України І скликання, приділяв велику увагу розвитку інфраструктури Кременецького і Шумського районів. Згодом, перебуваючи на інших посадах, часто відвідував цей край, виборці якого вдячні за сумлінну працю. У 2003 році повернувся на Львівщину, де створив та очолив курси підвищення кваліфікації інженерно-технічних працівників газових господарств України, а 2009 року вийшов на заслужений відпочинок.

За вагомий внесок у розвиток газового господарства, особисті заслуги у проведенні газифікації сільських населених пунктів, впровадження у виробництво досягнень науково-технічного прогресу Михайлу Васильовичу 1993 року було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сфери послуг України». У своєму арсеналі нагород він також має орден Дружби народів (1986), медаль «За трудову доблесть» (1981), почесні грамоти Верховної Ради та Кабінету Міністрів України (2003) та інші. На посту голови Асоціації підприємств газового ринку М.В. Мацялко вирішує важливі питання безперебійного та безаварійного газозабезпечення споживачів України. Його авторитет, професіоналізм та висока компетентність сприяють вирішенню багатьох нагальних питань газового виробництва. Він завжди допомагає порадами, надає консультації керівникам газових господарств України, зокрема ДК «Газ України», НАК «Нафтогаз України», передає власний різноаспектний досвід, адже усе своє життя прагнув працювати для людей, допомагати їм. Михайло Васильович з дружиною Надією Михайлівною, випускницею лікувального факультету Львівського медичного інституту, виховали доньку Ірину, яка теж отримала медичну освіту на стоматологічному факультеті Львівського медичного інституту. Нині щасливе подружжя радіє за двох онуків: Олег закінчив Львівський фінансово-кредитний інститут і працює у Львові за спеціальністю, а Наталя 2010 року стала студенткою Львівської комерційної академії.