СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Коцур Володимир Васильович

Коцур

Володимир Васильович

Художній керівник і головний диригент Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Заслужений діяч мистецтв України

Народився Володимир Васильович 2 травня 1960 р. в Чернігові в сім’ї робітників. Музика завжди жила в серці кожного із родини Коцурів. Співала мати, а батько грав на гармошці. Тому не дивно, що юнаком Володимир Васильович Коцур здобув музичну освіту. У 1979 р. закінчив Львівське музично-педагогічне училище. Трудову діяльність розпочав у 1981 р. на посаді хормейстера у народному хорі «Десна». Колектив багато гастролював по області. Але широке коло музичних інтересів керівника, його захопленість музикою дозволили створити ще й вокальний ансамбль міського Палацу культури. Прагнення до знань привели В.В. Коцура до навчання на хормейстерському відділі у класі народного артиста України М.М. Кречка в Київській консерваторії ім. П.І. Чайковського. Однак Володимир Васильович не кидав роботи з творчими колективами і працював хормейстером академічної хорової капели заводу «Торгмаш» (м. Бровари Київської обл.) разом із заслуженим діячем мистецтв Ларисою Буховською. Колектив став лауреатом конкурсу «Сонячні кларнети», виступав серед трудових колективів Києва.

По закінченні консерваторії В.В. Коцур був запрошений до Чернігівської обласної філармонії на посаду хормейстера Чернігівського народного хору, художнім керівником колективу тоді був Анатолій Іванов, а диригентом — Олександр Стадник. З цього часу подальша трудова і творча діяльність Володимира Васильовича пов’язана з цим колективом. Творча діяльність В.В. Коцура також пов’язана із самобутнім народнопісенним ансамблем «Чернеги». В.В. Коцур не тільки керівник хору, він ще й композитор. Його твори виконують творчі колективи України. Крім народних, пише естрадні пісні, які створює на вірші місцевих та інших українських поетів. Зараз Володимир Васильович вдало поєднує посаду керівника хору з викладацькою роботою: викладає диригентсько-хорові дисципліни в Чернігівському музичному училищі ім. Л.М. Ревуцького. Творча та організаторська діяльність В.В. Коцура вшановувалася державою. Він неодноразово нагороджувався почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Міністерства культури і туризму України, Чернігівської обласної державної адміністрації, управління культури і туризму Чернігівської обласної держадміністрації. Сім’я Володимира Васильовича є теж творчою. Чернігівський народний хор познайомив його з Ніною Петрівною, яка стала вірною супутницею життя. Вона подарувала йому дочок. Молодша Василина ще тільки школярка, але вже інтенсивно займається хореографією та вокалом, вивчає теорію музики. Середня — Іванна навчається на вокальному факультеті Львівської національної музичної академії ім. М.В. Лисенка, старша Оксана — випускниця Київського національного університету ім. Тараса Шевченка за спеціальністю «Філологія і фольклор» (викладач — професор І.Я. Павленко). Життєве кредо: «Я за щастя, долю і талант українського народу».