СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Златкін Юрій Михайлович

Златкін

Юрій Михайлович

Генеральний конструктор систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки України Генеральний директор науково-виробничого підприємства «Хартрон-Аркос»

Кандидат технічних наук, член Академії Космонавтики Російської Федерації та Міжнародної академії навігації і управління рухом Повний кавалер ордена «За заслуги» Заслужений працівник промисловості України

Народився Златкін Юрій Михайлович 26 жовтня 1938 року в м. Харкові. У 1955 році вступив до Харківського авіаційного інституту на факультет літакобудування, який успішно закінчив 1961 року. Відразу після закінчення інституту молодий фахівець почав працювати в ОКБ-692 (згодом — КБ Электроприборостроения, НПО «Хартрон»). На цьому підприємстві Юрій Михайлович пройшов довгий і складний шлях від інженера до Генерального конструктора систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки України, Генерального директора науково-виробничого підприємства (НВП) «Хартрон-Аркос». Основний напрямок діяльності НВП «Хартрон-Аркос» — розробка систем управління (СУ) об’єктів ракетно-космічної техніки, у тому числі: - розробка методів і синтез алгоритмів наведення, навігації, орієнтації і стабілізації ракет-носіїв (РН) і космічних апаратів (КА);

- розробка бортових цифрових обчислювальних машин та іншої електронної апаратури, бортового і наземного програмного забезпечення систем управління; - експериментальне відпрацювання, натурні випробування і супровід при експлуатації розроблених систем. Також підприємство спеціалізується на: - обчислювальних приладах для танкових систем управління; - системах діагностики устаткування атомних електростанцій; - системах автоматизації управління на залізничному транспорті; - наукових медичних і екологічних дослідженнях.

Ю.М. Златкін — один із засновників створення промислової технології проектування програмно-математичного забезпечення бортових комп’ютерів і обчислювальних машин стартового комплексу. Розробник програмного забезпечення одного з перших у радянській ракетній техніці бортового комп’ютера. Юрій Михайлович здійснив особливий вклад у розробку і впровадження операційних систем бортових цифрових обчислювальних машин, що забезпечують ефективну організацію обчислювального процесу в реальному масштабі часу та підтримку складальної технології проектування програмного забезпечення.

Безпосередньо брав участь у створенні ракет-носіїв різного призначення. Під його керівництвом були розроблені системи управління РН: «Днепр», «Стрела», «Рокот», «Целина-1,-2,-3», РН «Энергия». З його власної ініціативи були вирішені технічні і організаційні питання перепрограмування бортового комп’ютера при модернізації систем управління балістичних ракет 15А18, 15А35 у системи управління РН для виведення КА на задані орбіти для дослідження і мирного використання космічного простору. Юрій Михайлович зробив суттєвий внесок у створення систем управління космічних апаратів різного призначення, наприклад таких, як: КА глобальної космічної радіотехнічної розвідки «Целина», оптичного космічного телескопу «Аркон», супутника зв’язку «Купон» та інших. За його участі були розроблені принципи побудови і випробувань СУ транспортних модулів орбітального комплексу «Мир», блоку «Заря», міжнародної космічної станції «Альфа». Під його керівництвом створена СУ малого супутника дистанційного зондування Землі Egyptsat-1, який був запущений в інтересах Єгипту, проведені модернізація систем управління КА російського комплексу космічного спостереження «Око» і РН 11К65М («Космос-ЗМ»).

На даний час у НВП «Хартрон-Аркос» під керівництвом Ю.М. Златкіна ведеться розробка СУ ракети-носія «Циклон-4», що створюється за міждержавною співпрацею між Україною і Бразилією. Розробляється СУ українського мікросупутника дистанційного зондування Землі МС-2-8 системи «Січ-2».

Ведуться роботи зі створення вітчизняних командних приладів і систем для сучасних та перспективних систем управління різних зразків ракетно-космічної техніки, у тому числі: - безплатформних інерціального та астроінерціального блоків на базі волоконно-оптичних гіроскопів для РН і КА; - систем автоматичного контролю випробувань вітчизняних систем управління для об’єктів ракетно-космічної техніки.

Кандидатську дисертацію, присвячену тематиці системного програмного забезпечення бортових комп’ютерів, успішно захистив 1975 року. Автор понад 50 наукових публікацій у сфері систем управління космічних апаратів та ракет-носіїв, винахідник, розробки якого впроваджені у життя. Дійсний член Академії Космонавтики Російської Федерації і Міжнародної академії навігації і управління рухом. Основні наукові та науково-технічні публікації: 1. Теоретичні принципи побудови системи управління орієнтацією і стабілізації виробу 11Ф619 (тема «Целина», 1966 р.); 2. Теоретичні принципи побудови системи управління орієнтацією і стабілізації космічного апарата 71Х6 на стаціонарній орбіті (КБ «Электроприборостроения», 1981 р.); 3. Теоретичні принципи побудови системи управління ракети-носія «Энергия» проекту «Энергия-Буран» (КБ «Электроприборо-строения», 1985 р.); 4. Динамічне відпрацювання програмного забезпечення бортових цифрових обчислювальних машин систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки (Космічна наука і технологія. — 1997. — Т. 3. — №1/2); 5. Система управління астрофізичного модуля автоматичних космічних апаратів серії «Спектр» («Спектр-Р». Частина 2. Теоретичні основи побудови СУ АМ. — НВП «Хартрон-Аркос», 2002 р.); 6. Технологія відпрацювання систем управління космічних апаратів на стенді, що фізично моделює кутовий рух (Сб. докл. V Междунар. научно-техн. конф. «Гиротехнологии, навигация и управление движением». — Киев: НТУУ «КПИ». — 2005 р.); 7. Особливості керування Міжнародною космічною станцією «Альфа» на початковому етапі польоту (Космічна наука і технологія. — 2006. — Т. 12. — №2/3); 8. Експериментальне відпрацювання систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки: навчальний посібник (Харків: НАУ «ХАІ», НВП «Хартрон-Аркос», 2008 р.). За вагомий і значний внесок у розвиток ракетно-космічного потенціалу СРСР, України, досягнення в створенні та впровадженні космічних систем та технології, високу професійну майстерність Ю.М. Златкін нагороджений: медаллю «За доблестный труд» (1970), орденом «Знак почета» (1976), знаком «Заслужений працівник промисловості України» (1995), знаком «Почесний робітник ракетно-космічної галузі України» (2000), орденом «За заслуги» III ступеня (2002), II ступеня (2007)та I ступеня (2011), орденом Срібного Хреста «Меценат» (2007), медаллю «За заслуги перед космонавтикой» (2008 р.). Лауреат премії Уряду Російської Федерації в галузі науки і техніки (2004). За створення системи управління спеціального космічного апарата глобальної космічної радіотехнічної розвідки «Целина» 2010 року Юрій Михайлович став лауреатом Державної премії України, у 2011 р. йому присвоєно звання Почесного громадянина м.Харкова. Встигає Ю.М. Златкін знайти місце у своєму щільному графіку і для благодійності, і для меценатства. Турботливий чоловік, щасливий батько двох дітей, ніжний дідусь для онуки, Юрій Михайлович завжди знаходить час для родини. Життєве кредо: «Техника превыше всего!».