СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Береговський Олександр Богданович

Береговський

Олександр Богданович

Генеральний директор-науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич»

Лауреат премії імені Івана Вагилевича Заслужений працівник культури України

Народився Олександр Богданович 7 квітня 1962 року в м. Воркуті (Російська Федерація). З 1977 року по 1981 рік навчався у СПТУ №3 Івано-Франківська, де здобув фах різьбяра по дереву. Учасник різноманітних мистецько-художніх виставок. У 1984 році вступив на архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту. Вроджене почуття прекрасного, талант та неймовірна працездатність дозволили здобути

спеціальність архітектора (1989), блискуче захистивши дипломну роботу «Історико-культур- ний та фольклорно-видовищний комплекс у м. Галичі». Відразу після закінчення інституту молодого фахівця скерували працювати до Галицького архітектурно-планувального бюро на посаду архітектора. Через рік Олександр Богданович очолив виконавчий комітет Більшівцівської селищної ради Галицького району Івано-Франківської області. На посаді генерального директора-наукового керівника Національного заповідника «Давній Галич» О.Б. Береговський перебуває з 1994 року. Основною метою роботи даної установи є виявлення, дослідження, реставрація, збереження та популяризація культурної спадщини давнього Галича. Олександр Богданович закоханий у мальовничу красу Галича, його багату історію.

Саме йому належить концепція створення Національного заповідника «Давній Галич» і генерального плану розвитку заповідника. Щира відданість справі, якою займається, компетентність у питаннях архітектури, уміле керівництво та отримані результати були відзначені на найвищому державному рівні. Так, Береговський Олександр Богданович отримав звання «Заслужений працівник культури України», є дійсним членом ICOMOS — Міжнародна рада з питань визначних місць і пам’яток. За збереження культурної спадщини був нагороджений премією імені Івана Вагилевича. Не зостається Олександр Богданович осторонь громадської діяльності. Він є головою Галицького райміськоб’єднання «Всеукраїнське об’єднання «Просвіта», членом правління Івано-Франківської обласної організації «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» та Національної спілки краєзнавців. Досягти таких вражаючих результатів у професійній сфері Олександру Богдановичу допомагала підтримка дружини Оксани та життєве кредо: «Через терни до зірок».