СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ


Качан Віктор Якович

Качан

Віктор Якович

Заступник голови Апеляційного суду м. Києва, Заслужений юрист України

Народився у 1954 р. в с. Діброва Поліського району Київської області. У 1972–1975 рр. проходив службу у Військово-морському флоті. Демобілізувавшись 1976 р, вступив на підготовче відділення денної форми навчання Київського державного університету імені Тараса Шевченка. А в липні 1977 р. став студентом юридичного факультету цього ВНЗ, який успішно закінчив 1982 р. Віктора Яковича, як одного з найкращих студентів, було направлено на посаду судді Шевченківського районного суду м. Києва. Зарекомендувавши себе професійним, обізнаним в усіх тонкощах юриспруденції фахівцем, у грудні 1993 р. він був обраний на посаду судді Київського міського суду (нині Апеляційний суд міста Києва).

На цій посаді В. Я. Качан регулярно проводить зустрічі, семінари та розширені наради із суддями місцевих судів для надання методичної допомоги, організації навчання з підвищення кваліфікації, обговорення найбільш складних чи резонансних справ. Приймає активну участь у всеукраїнських заходах: семінарах, конференціях, всеукраїнських з’їздах суддів. Виступає з доповідями про шляхи підвищення якості правосуддя в Україні.

Дбає про вдосконалення та реорганізацію робочих процесів апеляційного суду, розробку та надання відповідних освітніх послуг для суддів, працівників апарату та зміцнення зв’язків суддів Апеляційного суду з громадськістю, розширення поінформованості громадян про роль судочинства. Віктор Якович є постійним учасником міжнародних тематичних зустрічей, науково-практичних семінарів, міжнародних програм з питань судочинства, що поглиблюють знання в різних галузях права та фінансуються Радою Європи, Державним департаментом юстиції США, Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва.

За віддану та сумлінну працю В. Я. Качан Указом Президента України у 2008 р. нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V степеня, орденом «Знак пошани», почесною відзнакою Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, почесною відзнакою Вищої ради юстиції та орденом «За заслуги» ІІІ ступеня від Союзу юристів України, почесними грамотами Верховного Суду України та Ради суддів України. Міжнародна поліцейська корпорація громадської безпеки нагородила Віктора Яковича відзнаками «На знак великої поваги public security», «Орден честі», присвоїла громадське звання «Генерал-майор МПК ГБ з правом носіння форми та відзнак МПК ГБ». За багаторічну професійну діяльність Українська Православна Церква нагородила Віктора Яковича орденами святого рівно­апостольного князя Володимира ІІ та ІІІ ступенів, преподоб­ного Нестора Літописця ІІ ступеня, преподобного Агапіта Печерського ІІІ ступеня та міжнародною нагородою Української Православної Церкви орденом святого апостола Андрія Первозванного. Лауреат та переможець Всеукраїнського конкурсу «Юрист року—2007» у номінації «Суддя». Висококваліфікований юрист з 29-річним суддівським стажем, з першим кваліфікаційним класом судді, Віктор Якович, поза роботою люблячий чоловік і дбайливий батько. Разом з дружиною Лідією, яка за фахом інженер-будівельник, вони виховали двох доньок — Лілію і Тетяну, які обрали професію батька та стали юристами.