СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ


Архімандрит Віктор (Бедь Віктор Васильович)

Архімандрит Віктор

(Бедь Віктор Васильович)

ПРЕЗИДЕНТ АДВОКАТСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ «АДВОКАТСЬКЕ БЮРО «СРІБНА ЗЕМЛЯ», Ректор Ужгородської української богословської академії ім. святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету ім. августина Волошина, Доктор богословських наук, Доктор філософії, кандидат юридичних наук, професор, академік

Народився Віктор Васильович 5 травня 1964 р. у м. Тячів та виріс у селищі Тересва Закарпатської області. Юридичну освіту Віктор Бедь здобув у 1988 р. у Львівському державному університеті імені І. Франка. В подальшому, як другу вищу освіту, Віктор Васильович здобув дипломи магістра богослов’я, психології та фінансів. Професійну діяльність Віктор Васильович почав зі стажиста адвоката. А вже через шість місяців став членом Закарпатської обласної колегії адвокатів. Адвокатське об’єднання «Адвокатське бюро «Срібна земля» заснував у 1992 р., президентом якого він є і понині. Наукова діяльність та робота адвоката-практика не заважає Віктору Бедь брати активну участь у громадсько-політичному житті свого регіону та України загалом.

В 1990–1994 рр. Віктор Бедь обирається народним депутатом України (співзасновник та член антикомуністичної опозиції Народної Ради), входить до складу Конституційної комісії та її робочої групи. Також в 1990–1994  рр. депутат Тячівської міської ради та в 1994–1998 рр. депутат Ужгородської міської ради. З 1992 по 1994 рр. — віце-президент Спілки адвокатів ­України. З 2006 по 2008 рр. — президент Асоціації адвокатів Украї­ни, з 2008 по 2011 рр. член Правління, а з квітня 2011 р. обраний членом Наглядової Ради ААУ. 20 жовтня 2008 р. наказом за № 94, як уповноважений Української Православної Церкви, архімандрит Віктор (Бедь) уведений до складу Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України. 4 лютого 2009 р. наказом за № 184/5 Бедь В. В. уведений до складу Громадської ради Міністерства юстицій України.

3 2004 по січень 2007 рр. Віктор Васильович – голова Закарпатської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури і член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України. У січні 2002 р. з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви розпочала свою діяльність Богословська академія у формі приватного вищого начального закладу освіти під назвою Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, ректором якої призначається архімандрит Віктор (Бедь).

29 грудня 2003 р. рішенням Священного Синоду Україн­ської Православної Церкви Академію визнано вищим духовним і науковим навчальним закладом Української Православної Церкви під назвою «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія» (журнал № 33 від 29.12.2003 року засідання Священного Синоду УПЦ) із статусом духовної академії.

У березні—квітні 2006 року, з метою здобуття випускниками Академії, окрім вищої духовної освіти і вищої світської освіти, Ужгородську Українську богословську академію імені святих Кирила і Мефодія (приватний вищий навчальний заклад системи МОН України) реорганізовано в Карпатський університет імені Августина Волошина (III–IV рівнів державної акредитації), який успішно було ліцензовано і акредитовано Міністерством освіти і науки України (оскільки згідно із законодавством Украї­ни про вищу освіту духовні навчальні заклади релігійних організацій не підлягають ліцензуванню та акредитації). Відтак, на базі академії та університету, з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, було створено перший в Україні духовно-навчально-науковий комплекс «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія (вищий духовний навчальний і науковий заклад УПЦ) — Карпатський університет імені Августина Волошина (приватний вищий навчальний заклад системи МОН України), скорочена назва ДННК «УУБА-КаУ». Аналогів такому успішному поєднанню духовної та світської освіти в православній Україні на сьогоднішній день немає. 6 квітня 2006 р. ДННК «УУБА-КаУ» офіційно визнано Міністерством освіти і науки України як цілісний духовно-навчально-науковий комплекс Української Православної Церкви.

Через ДННК «УУБА-КаУ» студенти Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія окрім вищої (базової та повної) духовної освіти за освітніми рівнями бакалавра та магістра, здобувають і вищу (базову та повну) світську освіту за напрямками підготовки «філософія» (з 2011 року і «богослов’я», спеціалізацією «богослов’я (теологія)») за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр та магістр, а студенти університету, що навчаються за іншими світськими спеціальностями (філософія, правознавство, психологія, фінанси), впродовж усіх років навчання додатково вивчають основи православного богослов’я тощо. При Академії створено докторантуру та Спеціалізовану вчену раду по захисту дисертаційних досліджень на здобуття наукових ступенів доктора богослов’я (теологія), доктора філософії, доктора філософії в галузі науки та доктора богословських (теологічних) наук, доктора наук. 4 червня 2009 р. професор, архімандрит Віктор (Бедь) обраний дійсним членом (академіком) Європейської академії природничих наук (Німеччина). Як науковець, архімандрит Віктор (Бедь) опублікував понад 200 наукових праць, видав 4 навчальні посібники та одну монографію з галузі богослов’я, історії Української Православної Церкви, теорії держави і права, історії держави і права України, конституційного, кримінального, адміністративного та канонічного права, кримінології, юридичної психології тощо. Під керівництвом професора, архімандрита Віктора (Бедь) підготовлено двох докторів богословських наук, чотирьох докторів права, шістьох докторів богослов’я, одного доктора теології та двох кандидатів богослов’я.