СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Чернілевський Дмитро Володимирович

Чернілевський
Дмитро Володимирович

завідувач кафедри соціальної роботи Вінницького соціально-економічного інституту Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна»

Доктор педагогічних наук, професор, президент Академії міжнародного співробітництва з креативної педагогіки.
Вчений-педагог, один із фундаторів креативної дидактичної технології вищої професійної школи Д.В. Чернілевський народився у с. Гришки Деражнянського району Хмельницької області в робітничо-селянській сім’ї. Його трудовий шлях почався у 1944–1945 рр., коли ще хлопчиком працював в рідному колгоспі, за що визнаний учасником Великої Вітчизняної війни. Закінчивши семирічну школу, вступив у залізничне училище. Працював на заводі слюсарем, одночасно здобував середню освіту у школі робітничої молоді. Як кращий слюсар направлений навчатися в Московський індустріально-педагогічний технікум, після закінчення якого набував педагогічного досвіду в освітніх закладах. У 1964 р. отримав диплом за спеціальністю «Викладач загальнотехнічних дисциплін трудового та виробничого навчання» у Московському обласному педагогічному інституті ім. Н.К. Крупської.

Як педагога-професіонала Дмитра Володимировича захопили проблеми методології наукової діяльності креативних дидактичних технологій вищої школи, виховання молоді на засадах духов­но-моральних цінностей. Він генератор інноваційного підходу і наукової школи зі створення систем інформаційно-предметного забезпечення педагогічних технологій вищої освіти; технолог ­реалізації концепції «Розвиток духовно-моральних цінностей на основі синтезу науки, освіти, релігії, культури». За цим напрямком ним підготовлено 3 доктори та 4 кандидати наук. Науковий керівник магістрів й аспірантів; член двох спеціалізованих вищих рад із захисту дисертацій. Автор більше 50 науково-навчальних видань, а також понад 300 науково-публіцистичних праць. Він є розробником навчального комплексу «Методологічні та технологічні принципи педагогіки вищої школи на основі духовно-моральних цінностей», до складу якого входять підручник «Педагогіка вищої школи», навчальні посібники: «Дистанційна освіта та її інформаційні технології», «Педагогіка та психологія вищої школи», «Духовна культура особистості», «Методологія наукової діяльності». Комплекс номінований на здобуття Державної премії України в галузі освіти 2012 р. Широкий світогляд, креативна педагогічна діяльність, генерування нових ідей та вагомий внесок у розвиток педагогічних технологій Д.В. Чернілевського сприяли його визнанню в українському суспільстві та країнах СНД: він відмінник освіти України, має почесний знак «Почетный работник высшего профессионального образования России»; нагороджений орденом Дружби за плідну діяльність в розвитку педагогічної науки; орденом святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня за особистий внесок у справі відродження духовності; почесний професор Московської державної технологічної академії, академік Міжнародної академії інформатизації, Міжнародної академії наук педагогічної освіти, головний редактор журналу «Креативна педагогіка», організатор восьми Міжнародних науково-методичних конференцій за напрямком «Духовна культура особистості та інноваційні освітні технології». Д.В. Чернілевський є подвижником: він на своїй малій батьківщині (с. Гришки) з власної ініціативи та коштів разом з братом Сергієм Володимировичем (генерал-полковник) організували спорудження Свято-Дмитріївського храму, при якому створена Недільна школа. Поряд з Дмитром Володимировичем дружина, його муза та вірний друг — Ніна Григорівна. Життєве кредо вченого: «Залишатися патріотом своєї Батьківщини, підтримувати досягнутий науковий рівень, вести пошук і сприяти талановитій молоді передачі естафети креативної життєвої позиції».