СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Попандопуло Андрій Геннадійович

Попандопуло
Андрій Геннадійович

завідувач лабораторії клітинного і тканинного культивування та Міжнародним центром біотехнологій «БІОСТЕМ», Інституту невідкладної та відновної хірургії ім. В.К. Гусака Національної академії медичних наук України

Доктор медичних наук, професор кафедри госпітальної хірургії Донецького державного медичного університету ім. М. Горького, лікар-хірург вищої категорії.
Майже тридцять років Андрій Геннадійович творить добро — дарує людям життя, здоров’я, докладає значних зусиль для поліпшення хірургічних методів лікування, розробляє менш травматичні способи втручання. Народився Андрій Геннадійович 15 грудня 1960 р. в Донецьку. Бажання стати лікарем виникло ще в шкільні роки і в 1977 р. він вступив до Донецького державного медичного університету ім. М. Горького за спеціальністю лікувальна справа, який у 1983 р. закінчив з відзнакою. Свій шлях до наукових вершин почав після проходження інтернатури з посади ординатора Харцизької центральної міської лікарні.

П’ять років був ургентним хірургом донецької міської лікарні № 6, потім лікарем-хірургом обласної лікарні ім. Калініна. У 1996 р. захистив кандидатську дисертацію «Екстракорпоральна ксеноспленоперфузія у комплексному лікуванні неспецифічного виразкового коліту». З цього часу перейшов на науково-педагогічну роботу спочатку асистентом кафедри госпітальної хірургії, потім доцента кафедри госпітальної хірургії Донецького державного медичного університету ім. М. Горького. У 2007 р. захистив докторську дисертацію за темою «Клітинно-тканинні технології у комплексному лікуванні хронічних виразково-ранових дефектів нижніх кінцівок» за спеціальністю хірургія. Основний напрямок наукової роботи – вивчення малоінвазивної ендоскопічної хірургії та проб­лем клітинно-тканинної трансплантології. Завідує Міжнародним центром біотехнологій «БІОСТЕМ», основним напрямком діяльності якого є лікування стовбуровими клітинами. Стаж лікувальної роботи понад 28 років, стаж педагогічної роботи 15 років. На цей час є автором 234 наукових друкованих праць, в тому числі 2 монографій та 4 робіт з педагогіки вищої школи; 32 патентів. Але він тісно пов’язує свою наукову роботу з практикою. Більшість публікацій, доповідей та винаходів виконана спільно з практикуючими лікарями та студентами медичного університету. Під керівництвом А.Г. Попандопула захищені дві роботи на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних медичних наук. Андрій Геннадійович ще веде громадську роботу: член вченої ради, член захисної ради за фахом хірургія і дитяча хірургія, член координаційної ради ІНВХ ім. В.К. Гусака; член редакційної колегії двох медичних журналів. Був відповідальним виконавцем завершеної наукової теми НАМН України і виконавцем науково-дослідницької роботи НАМНУ. Обидві ці роботи відзначені грамотами як кращі роботи Академії медичних наук України. За досягнення у лікувальній та науковій справі А.Г. Попандопуло нагороджений Грамотою президента України. Особисто пишається Андрій Геннадійович премією «Признание», яку призначають найкращим лікарям Росії. Він отримав цю премію у 2008 р. у складі інтернаціональної команди лікарів України, Росії та Австрії, які врятували життя юнаку з Санкт-Петербурга Джасурбеку Хандамову, у якого було обпалено більше 90 % шкіри. Це унікальний випадок в лікарській практиці, але він дає надію іншим постраждалим. Цей випадок якнайяскравіше висвітлює життєвий принцип Андрія Геннадійовича: «Навчись робити добро зі зла, тому що його більше немає з чого зробити» (Роберт Пенн Уоррен).