СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Дорофієнко Вячеслав Володимирович

Дорофієнко
Вячеслав Володимирович

Завідувач кафедри менеджменту невиробничої сфери Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

Заслужений працівник освіти України, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України.
Народився 23 жовтня 1945 року у м. Шахтарську на Донеччині. Успішно закінчив Український заочний політехнічний інститут за спеціальністю «Електропостачання промислових підприємств, міст і сільського господарства». Понад 15 років, з 1975 по 1990 рік, Вячеслав Володимирович працював в органах місцевого самоврядування. Одним з головних здобутків того часу вважає розробку і реалізацію соціальної програми «Старость не одинокая», яка започаткувала в Україні служби надомного обслуговування одиноких та пристарілих громадян. З 1994 року В.В. Дорофієнко очолює кафедру менеджменту невиробничої сфери Донецького державного університету управління та паралельно обраний віце-президентом Української академії інформатики.

За час роботи в університеті Вячеслав Володимирович створив наукову школу з напрямку «Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами». Саме професором Дорофієнком вперше у регіоні було розроблено та реалізовано Концепцію інформатизації Донецької області, яка стала основою регіонального розрізу Ситуаційного центру Президента України. За ініціативою науковця, сумісно з викладачами Макіївської загальноосвітньої гімназії, був підготовлений підручник для учнів 5—10 класів «Курс користувача персональних комп’ютерів», який використовувався у навчальному процесі 1300 шкіл Донецької області. Свій досвід Вячеслав Володимирович передає студентам, аспірантам, докторантам, під його керівництвом було захищено 10 докторских та 43 кандидатских дисертації. З січня 2000 року очолює економічну секцію регіонального відділення Малої академії наук України та є членом Науково-методичної комісії з менеджменту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Член Міжнародної академії менеджменту, член Комітету з малого та середнього бізнесу Донецької торгово-промислової палати. Входить до складу редколегій фахових журналів «Менеджер», «Актуальні проблеми економіки», «Управління сучасним містом» та інших. Накопичений досвід та знання дозволили В.В. Дорофієнку очолити робочу групу з розробки Концепції реформування та розвитку житлово-кому­нального господарства Донецької області, яку було покладено в основу загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства в Україні. Як результат – роботу «Наукові засади реформування та розвитку житлово-комунального господарства в Україні» висунуто на отримання Державної премії України в галузі науки і техніки. Активна громадська позиція проявилася на посаді радника голови Донецької обласної державної адміністрації та за членства в колегії ОДА, Технічній раді Міністерства житлово-комунального господарства України. Почесний професор Донбаської національної академії будівництва та архітектури, заслужений громадянин м. Макіївка. Відзначений Почесною грамотою МОН України (1997 р.), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2005 р.), Почесною грамотою Державної служби України (2005 р.), грамотою Верховної Ради України (2007 р.). Нагороджений знаком «Відмінник освіти України» (1998 р.) та нагрудним знаком державної служби «За сумлінну працю» (2010 р.). В.В. Дорофієнко щасливо одружений. Друзі, колеги, студенти відзначають його надзвичайну доброзичливість, навіть життєве кредо науковця це підтверджує: «Тому, хто не спіткав науки добра, всяка інша наука принесе лише шкоду».