СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Бушин Микола Іванович

Бушин
Микола Іванович

Завідувач кафедри історії України Черкаського державного технологічного університету

Доктор історичних наук, професор, академік Української академії історичних наук, заслужений працівник освіти України, відмінник народної освіти УРСР.
Народився Микола Іванович 10 березня 1938 року в с. Маріцьку району Курської області (Російська Федерація) у сім’ї селян. Закінчивши навчання у Маріцькій середній школі 1956 року, за комсомольською путівкою поїхав працювати на Донбас. З 1956 по 1957 рік працював на шахті № 7 ім. Мельникова тресту «Лисичанськвугілля» Луганської області. У 1957 р. був призваний до лав Радянської Армії. Відразу після демобілізації у 1960 році вступив на історичний факультет Ужгородського державного університету (нині – Ужгородський національний університет), який успішно закінчив, отримавши спеціальність «Учитель історії та суспільствознавста». Потім був направлений працювати за фахом до Новослобідської середньої школи Путивльського району Сумської області.

Викладав історію та фізичне виховання учням Лисянської восьмирічної школи Черкаської області у 1966–1967 роках. Потім рік працював у Лисянському райкомі партії. З вересня 1968 року і до січня 1970 року – аспірант Київського інституту народного господарства ім. Д.С. Коротченка (нині – Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана), у 1976 році вдало захистив кандидатську дисертацію. З 1970 до 1976 року працює у Лисянському райкомі партії, з 1976 року – у Черкаському КП України. Завідував Будинком політосвіти, а згодом очолив відділ науки і навчальних закладів. Захист докторської дисертації відбувся 22 червня 1988 року.

У період 1988–1990 років працює у стінах Черкаського педагогічного інституту, з 1990 року – заступник директора з навчально-виховної роботи, проректор з роботи з іно­земними студентами, декан факультету по роботі з іноземними студентами. З 1999 по 2000 рік обіймав посаду першого ректора Інституту соціального управління, економіки і права. Нині завідувач кафедри історії України Черкаського державного технологічного університету. На кафедрі захищено 42 кандидатські дисертації. Три учні Миколи Івановича вже захистили докторські дисертації, двоє готуються до захисту.



Створення власної потужної школи дозволило М.І. Бушину увійти до невеликого кола провідних науковців України. Він є автором та співавтором 350 наукових праць, серед них 30 монографій, з них 10 індивідуальних. Опублікував 14 навчальних посібників, у тому числі «Історія України» видана китайською, німецькою та англійською мовами, зараз готується до друку видання бенгальською мовою. Поза викладацькою діяльністю професор Бушин активно займається краєзнавством. У 1968 році він особисто створив на громадських засадах історико-краєзнавчий музей Лисянського району Черкаської області, 1998 року – музей історії Черкаського державного технологічного університету, меморіальну кімнату—музей у Лисянській загальноосвітній середній школі І—ІІІ ступенів № 2 ім. Г.С. Сковороди. Започаткував науково-краєзнавчу серію книги «Черкаський край в особах 1941–2001». Кожна книга присвячена району й містам обласного підпорядкування. Уже побачили світ 12 книг. Також Микола Іванович є головним редактором «Сучасної енциклопедії Черкащини», підготовлено перші два томи.

Учні Миколи Івановича у 2005 році ініціюва­ли створення Благодійного фонду імені професора Миколи Бушина «Історична спадщина», метою якого є об’єднати зусилля істориків України у сприянні формування демократичної правової держави, підвищення ролі та авторитету історичної справи в суспільстві та державі, захисту та підтримки вчених-істориків. Фонд вру­чає премію, диплом, натільну срібну медаль та нагрудну срібну медаль. Президент громадської організації «Товариство істориків Черкащини ім. І.О. Гуржія». Член спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій Донецького та Черкаського національних уні­верситетів. За багаторічну активну роботу в партійних органах нагороджений грамотою Президії Верховної Ради Української РСР (1988). Указом Президента України від 20 серпня 2007 року присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України». У 2009 році розпорядженням Президента України професору Бушину призначена державна стипендія як визначному діячеві науки.

Микола Іванович одружений на чудовій жінці – Ользі Сергіївні. Подружжя виховало сина Ігоря, кандидата фізико-математичних наук, та доньку Наталію, яка працює вчи­телем. Професор М.І. Бушин завжди був відданий людям, працював і працює на їх благо. Єдиний мотив його роботи – турбота про покращення добробуту своїх співвітчизників та їх духовне забезпечення. Улюблений вислів науковця:

Мене навчили доброти
Мої любі батько й мати,
Завжди полюбляти людей
І їх старість шанувати.