СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Брагінець Микола Володимирович

Брагінець
Микола Володимирович

проректор з наукової роботи, завідувач кафедри механізації виробничих процесів у тваринництві Луганського національного аграрного університету

Доктор технічних наук, професор, академік Міжнародної академії науки і практики організації виробництва.
Вчений-організатор досліджень, направлених на розвиток науково-технічного прогресу механізації тваринництва Микола Володимирович Брагінець народився 28 січня 1938 р. в м. Бахчисарай (АР Крим) – одна із колисок людства, завдяки сприятливим природним умовам Кримського півострова та його зручному розташуванню. Сільське господарство – одна із головних складових економіки республіки. Тому не дивно, що Микола Володимирович обрав професію, пов’язану із сільським господарством. У 1955 р. він вступив до Інституту механізації сільського господарства (м. Мелітополь Запорізької обл.), а в 1968 р. почав навчання в аспірантурі, маючи досвід практичної роботи на підприємствах країни. У 1972 р. М.В. Брагінець захистив кандидатську, а в 1985 р. — докторську дисертацію.

З 1973 р. вся діяльність Миколи Володимировича підпорядкована науковій та педагогічній діяльності: завідувач кафедри механізації тваринництва Мелітопольського інституту механізації сільського господарства (1973—1983); директор Центрального науково-дослідного і проектно-технологічного інституту механізації та електрифікації тваринництва Південної зони СРСР (зараз – Інститут механізації тваринництва Національної академії аграрних наук (УААН) та генеральним директором НВО «Мехживавтоматизація» (1986—1990), професор, завідувач кафедри і декан Полтавського сільскогосподарського інституту (1990—1998). В Луганському національному аграрному університеті, де він працює з 1999 р., Микола Володимирович активно займається науковою діяльністю, керує аспірантами та консультує докторантів, які вирішують складні науково-технічні завдання щодо підвищення ефективності виробничих процесів у тваринництві та рослинництві. У створеній Миколою Володимировичем у 2002 р. науковій школі підготовлено понад 20 кандидатів та одного доктора технічних наук. У науковому доробку вченого більше 170 наукових та педагогічних праць, зокрема підручники, які витримали не одне перевидання та рекомендовані МОН України до використання при підготовці сучасних кадрів механізаторів для сільського господарства, які повинні бути високоосвіченими, володіти останніми досягненнями науки та практики. Свій талант вченого-організатора дослідницької роботи він в значній мірі віддав успішному розвитку підвищенню ефективності виробничих процесів у тваринництві та рослинництві в умовах ринкових перетворень. Займаючи відповідальну посаду проректора з наукової роботи, М.В. Брагінець докладає значних зусиль до підготовки висококваліфікованих кадрів та науковців, які продовжуватимуть справу і працюватимуть на добробут і процвітання країни. Микола Володимирович Брагінець бере активну участь у науково-організаційній роботі: тривалий час був членом експертної ради ВАК України, а на теперішній час є заступником голови Спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій зі спеціальності «Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва» та членом спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій зі спеціальності «Економіка та управління підприємствами» при Луганському національному аграрному університеті. Життєве кредо професора М.В. Брагінця: «Життя — боротьба». А в боротьбі потрібні міцні тили. На шляху до наукових досягнень Брагінцю Миколі Володимировичу завжди додавала життєвої енергії його родина: дружина Тетяна Миколаївна та сини Олег, Андрій та Антон.