СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Бондаренко Володимир Омелянович

Бондаренко
Володимир Омелянович

завідувач кафедри «Передача електричної енергії» національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор університету та МОН України, відмінник освіти ­Ук­раїни.
Народився 18 липня 1948 р. у смт Гути Богодухівського району Харківської області. У 1965 р. закінчив Харківське професійно-технічне училище № 17, здобувши кваліфікацію столяра. За цією професією розпочав свій трудовий шлях на Харківському деревообробному комбінаті, де пропрацював до 1968 р. Працюючи на комбінаті, одночасно відвідував вечірню школу № 13, яку закінчив у 1967 р. У 1968 р. вступив до Харківського політех­нічного інституту (ХПІ) на електроенергетичний факультет, електроізоляційна та кабельна техніка, який успішно закінчив у 1974 р. У період 1974–1976 рр. працював заступником секретаря комітету комсомолу ХПІ. У 1976-1979 рр. Володимир Омелянович був аспірантом Технічного університету м. Дрездена (НДР). У 1979 р. в цьому університеті захис­тив дисертацію та отримав ступінь кандидата технічних наук.

Починаючи з 1979 р. і до сьогодні працює у рідному Харківському політехнічному інституті. Тут Володимир Омелянович пройшов шлях від асистента, старшого викладача, доцента, професора, заступника декана до декана електроенергетичного факультету. На цій посаді він пропрацював з червня 1982 р. до грудня 2000 р. За період роботи деканом електроенергетичного факультету перші студенти-контрактники в університеті з’явились саме на електроенергетичному факультеті; в цей період на факультеті була також найбільша чисельність студентів іно­земців; в цей час викладачами факультету були захищені перші докторські дисертації. У 1987 р. Володимир Омелянович був обраний завідувачем кафедри «Передача електричної енергії». На цій посаді він працює й сьогодні. Кафедра веде підготовку інженерних кад­рів для електроенергетики за спеціальністю «Елек­тричні системи та мережі». За кошти Міністерства ­енергетики у 1990 р. був відкритий перший на факультеті кафедральний студентський комп’ютерний центр. Основними напрямками його наукової роботи є діагностика основного електроенер­гетичного маслонаповненого облад­нання та підвищення ефективності передачі електричної енергії повітряними лініями. Кафедра є найбільшою за чисельністю викладачів, співробітників та студентів (як бюджетних, так і контрактних) на електроенергетичному факультеті. Вона не тільки зберегла свої наукові кадри, але й має резерв молодих: так, за 2010–2011 рр. співробітники кафедри захистили 1 докторську та 2 кандидатські дисертації. При кафедрі затверджено раду із захисту кандидацьких дисертацій, головою якої є В.О. Бондаренко. У 2004 р. захистив дисертацію (НТУ «ХПІ») та отримав ступінь доктора технічних наук, а з 2006 р. – професор МОН України. Володимир Омелянович підготував чотири кандидата технічних наук, також має аспірантів. Наукові праці професора В.О. Бондаренка: 1 монографія, 3 учбових посібника, 2 авторських свідоцтва, 3 патенти та більш ніж 100 наукових публікацій. За плідну працю на науковій ниві Володимир Омелянович Бондаренко був нагороджений: знаками «Переможець соціалістичного змагання» (1975 р.), «Переможець соціалістичної праці, навчання та життя» (1978 р. м. Дрезден) та медаллю «Ветеран праці» (1989 р.); у 2010 р. став «Відмінником освіти України». Улюблений вислів науковця: «Не поспішай відмовляти, якщо можеш – допоможи!» Одружений. Дружина: Бондаренко Алла Сер­гіївна, 1951 р.н., інженер за спеціальністю. Вирос­тили доньку та сина, виховують двох онуків Луку та Марка.