СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Єрмошин Михайло Олександрович
Єрмошин
Михайло Олександрович
Доктор військових наук, професор кафедри тактики зенітних ракетних військ Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба та кафедри тактики Внутрішніх військ Академії внутрішніх військ МВС України, полковник запасу

Народився 3 травня 1953 року в м. Рибінську (Російська Федерація). Першу вищу освіту здобув у Київському вищому інженерному радіотехнічному училищі протиповітряної оборони (ППО) за спеціальністю «Засоби автоматизованих систем управління» (1970–1975 рр.). Потім була служба на офіцерських посадах у військових частинах 03 702 та 03 706. У 1984–1986 роках навчався у Військовій інженерній радіотехнічній академії ППО. У 1986 році вступив до очної ад’юнктури цієї академії, де навчався при кафедрі оперативного мистецтва військ ППО. З 1989 року — викладач і старший викладач — тактичній керівник курсу цієї кафедри. У 1993 році призначений на посаду начальника кафедри тактики та управління вогнем зенітних ракетних з’єднань та частин ППО Харківського військового університету. Вчене звання доцента кафедри тактики та управління вогнем зенітних ракетних з’єднань та частин ППО отримав 1994 року.

У 2004 році проходив службу на посаді начальника кафедри тактики та бойового застосування зенітних ракетних військ. Захист докторської дисертації відбувся 2007 року, а 2008 року присвоєно вчене звання професора кафедри тактики та бойового застосування зенітних ракетних військ. Після звільнення з лав Збройних сил України у 2008 році — професор кафедри тактики зенітних ракетних військ факультету зенітних ракетних військ Харківського університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Працював у конструкторському бюро заводу ім. Малишева та на державному підприємстві «Науково-дослідний інститут «Оріон». Брав участь у роботі спеціалізованих вчених рад у Харківському університеті Повітряних сил, Центральному науково-дослідному інституті Збройних сил України та Академії внутрішніх військ МВС України. Член редакційних колегій журналів: «Системи озброєння і військова техніка», «Наука і техніка Повітряних сил Збройних сил України», «Збірник наукових праць Харківського університету Повітряних сил», «Честь і закон». Автор 120 наукових праць, винаходу, у тому числі 2 монографій. Науковий керівник 2 ад’юнктів, що успішно захистилися, та 5 докторантів, ад’юнктів і здобувачів. Відзначений медалями: «60 лет Вооруженным Силам СССР»; «За безупречную службу» І ст., ІІ ст., III ст.; «70 лет Вооруженных Сил СССР»; «10 років Збройним силам України»; «15 років Збройним силам України». Нагороджений відзнакою «Войска ПВО страны»; відзнакою «Ветеран військової служби», знаком «Війська ППО України», знаком «5 років Повітряним силам Збройних сил України» і знаком «За самовіддану працю у Збройних силах України». Михайло Олександрович з дружиною, Ніною Сергіївною, виховали 2 доньок — Ларису та Олену. Улюбленим висловом професора Єрмошина є слова Л.А. Фейєрбаха: «Сумнів нерішучості вільний, але рішення необхідне».


Кафедра тактики зенітних ракетних військ